Ucraina: Comunicatul PPEU și PPI și încă ceva

 

Partidele Pirat din Europa și din lumea întreagă au subscris unui text care își exprimă poziția față de evenimentele care se petrec, vizibil, în Ucraina.

Sigur, subscriem și noi- pirații români, e de bun simț. Dar în calitatea mea de reprezentant al Partidului Pirat România îmi permit să critic acest text:

-este greșit autosuficient să exprimi judecăți de valoare asupra unor evenimente luând în considerare doar „partea văzută a lunii”. Se știe că există și partea nevăzută- e un loc comun. A porni la război înarmat doar cu o pereche de ochi duce la comiterea unor erori logice care mutilează adevărul. Dacă restul politicienilor pot face asta, mințind că nu cunosc și nu frecventează întunericul, mă aștept de la pirați să fie foarte bine informați- doar au un al trelea ochi, ce naiba.

-textul, așa cum est scris în limba dudului care descrie vântul, are un singur mesaj: suntem de partea asta, suntem cu ăștia, pe ceilalți îi condamnăm. La 65 de ani ai mei știu ce înseamnă asta, mi-am trăit tinerețea în „partea con-damnată” a lumii. Cu această amintire în suflet îmi afirm credința că pirații nu ar trebui să fie în vreo „parte”, nici la stânga nici la centru nici la dreapta nici cu Europa nici cu Rușii nici cu Ucrainienii nici cu etc. Piraților le-ar sta bine să rămână cu Oceanul, pe corabia Vechilor Valori Consolidate. Spune cineva că Vechile Valori sunt în ruine?

-astfel, trăind pe ruinele Vechilor Valori, călare pe granița a două epoci, Piratul este opusul tânărului Ulrich din romanul lui Musil „Omul fără însușiri”, Piratul nu și-a pierdut certitudinea nucleului în jurul căruia se poate construi o democrație. El privește critic la cei care „Resetează” Vechile Valori ca la niște neoantropi care aleargă cu „The New Deal” în brațe, cu botnița pe gură și cu Oculus pe vedere!

-această turnantă a istoriei este înspăimântătoare, pentru că pare să anunțe o substituție de specie. Poziționarea într-o zonă confortabilă este dorită mereu de consumatorii de cartofi prăjiți în ulei de soya, dar asta nu e de așteptat de la niște persoane înscrise într-un partid politic, cu atât mai mult într-un Partid Pirat…

Acesta este textul tradus în limba română

Pirații Europei și ai lumii condamnă ferm acțiunile întreprinse de Vladimir Putin. Cu adâncă tristețe urmărim cum se desfășoară evenimentele din Ucraina, iar gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean, de cei care suferă consecințele acestui conflict și de cei care se opun războiului din interiorul Rusiei. Sperăm la o rezolvare rapidă și pașnică a acestui conflict și la sfârșitul imediat al tuturor ostilităților din regiune.

Este inerent ca mișcarea Piraților să se opună războiului. Violența și motivele care stau la baza acestora sunt contrare idealurilor de libertate, democrație, cooperare și respectare a drepturilor omului, care ar trebui să fie fundamentele oricărei societăți. Astfel, trebuie cheltuite toate măsurile pașnice și diplomatice pentru a preveni un conflict. Cu toate acestea, ne temem că am ajuns la sfârșitul unor astfel de măsuri. În ciuda apelurilor urgente din întreaga lume de a detensiona situația, aseară, administrația Putin a decis să invadeze o țară democratică suverană și să încalce dreptul internațional.

Invazia, prezentată în mod fals ca o operațiune de menținere a păcii, reprezintă o amenințare gravă la adresa drepturilor omului și a stabilității în regiune, precum și la adresa vieții și demnității civililor prinși în focul încrucișat. Deocamdată, nu există indicii că administrația Putin se va opri până când nu își va atinge obiectivul de a subjuga complet Ucraina și de a-i încălca integritatea teritorială. Ca o consecință a acestui fapt, Ucraina a solicitat ajutorul comunității internaționale, iar acesta este un apel pe care trebuie să-l luăm în considerare.

Solicităm Uniunii Europene și comunității internaționale să adopte următoarele măsuri și poziții cu privire la acest conflict:

  • Afirmați dreptul națiunilor de a-și stabili propriile politici de securitate și apărare națională. În plus, să recunoască dreptul inalienabil al națiunilor la integritatea lor teritorială, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite;
  • adoptarea de noi sancțiuni pentru a schilodi elita rusă și a bloca accesul acestora pe piețele europene;
  • să furnizeze Ucrainei proviziile necesare pentru a ajuta la apărarea lor și la prevenirea unei catastrofe umanitare;
  • să se asigure că toate părțile respectă principiile stabilite în Convențiile de la Geneva;
  • Ajutați grupurile umanitare în activitatea lor cu civili, refugiați, copii, prizonieri de război și răniți. În plus, implorăm toate statele membre ale UE să ia în considerare sprijinirea găzduirii refugiaților;
  • reducerea dependenței energetice a UE de resursele rusești și înlocuirea urgentă a acestor surse de energie cu alternative cu emisii scăzute;
  • Pentru ca toate statele înarmate nuclear relevante să avanseze cu măsuri concrete și verificabile pentru a preveni utilizarea armelor nucleare în acest conflict.

Ne exprimăm sprijinul deplin pentru Partidul Piraților din Rusia și poziția sa (a se vedea traducerea) cu privire la conflict.

Declarația a fost susținută individual și de Pirate Party of Australia.

A se vedea, de asemenea, traducerile în limbile germană, olandeză,franceză, greacă și italiană furnizate de părțile membre.