Joia dulce-acră-amară-grețoasă

Astăzi, joi 15 mai 2014 s-au petrecut trei evenimente mari cât casa poporului, și cel puțin la fel de grețoase:

1.

Mozilla a anunțat că se dă bătută și acceptă un parteneriat cu Adobe pentru implementarea DRM (botezat puțin altfel de alții..)  în Firefox. Nu sunt în stare să fac nici un comentariu: m-au ciuruit.

Vezi aici ce au fost alții în stare să comenteze:

https://fsf.org/news/fsf-condemns-partnership-between-mozilla-and-adobe-to-support-digital-restrictions-management?pk_campaign=mozilla_eme&pk_kwd=email

http://www.cnet.com/news/mozilla-holds-its-nose-and-supports-drm-video-in-firefox/

3467600171_ac6cd6e8bf_n

2.

FCC-ul, un fel de CNA americănesc, a hotărât astăzi, la propunerea președintelui acestuia, Tom Wheeler, să ceară o lege care să impună reguli noi pentru viteza Internetului în SUA. Adică să se renunțe dracu odată la Neutralitatea Netului asta, care ne enervează la culme pe noi, două-trei corporații care producem distracție (tag aici pe blog: câinii distracției). Adică exact contrariul a ceea ce Parlamentul European tocmai a votat: un Internet egal pentru toată lumea, excluzându-se posibilitatea fiscalizării acestuia.

Noi nu putem face mare lucru pentru americani, decât să ne enervăm pentru că dacă ei vor avea așa ceva, vor avea pretenția să ne-o impună și nouă prin tratate de felul TTIP (vezi mai jos), sau prin intermediul aliaților lor din Anglia, vârâți ca o mârțoagă troiană printre europeni . Dar băieții din America se descurcă și fără ajutorul nostru, se mobilizează exemplar, nu așteaptă să plouă cu chinezi:

 

http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/05/15/fcc-approves-plan-to-allow-for-paid-priority-on-internet/

http://www.theverge.com/2014/5/15/5717928/fcc-votes-on-net-neutrality-proposal-in-may-meeting

http://www.huffingtonpost.com/2014/05/15/protesters-net-neutrality_n_5331395.html

neutrality

3.

Scriam acum câteva zile:

Vă mai amintiți de ACTA?

Sigur, doar nu a trecut prea mult. Ceea ce am considerat atunci o mare victorie asupra intențiilor americanilor de a pune căpăstru fiscal pe trupul firavului Internet s-a dovedit a fi doar o amânare. Răul vine și lovește înzecit iar numele lui frumos este Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), adică „parteneriatul transatlantic pentru liberul schimb și investi”.

Deși ar putea respinge ab initio aceste „parteneriate” croite după un pattern verificat , liderii Europei le preiau și încearcă să le impună statelor membre fără consultări, fără discuții. Democrația s-a născut în piața publică, pe puntea piraților sau în casa bătrânilor- nimic din toate acestea nu mai există. În mod ciudat, nespecific pentru Europa, „tratativele” se petrec în secret, justificarea fiind „ieșirea din criză”, „multe miliarde” și „locuri de muncă”.

Dar aceste aranjamente nu se mai rezolvă între stafii, ca până nu demult..tehnologia a adus piața în casele tuturor, jucătorii sunt la vedere- chiar în lumina reflectoarelor, nu se pot ascunde iar noi putem interveni.

În 15 mai va avea loc la Bruxelles un summit, o întâlnire cerută de reprezentanții corporațiilor cu liderii europeni (Karel de Gucht, Didier Reynders, Guy Verhofstadt, Kris Peeters etc.). Scopul acestui jumboree lobbyistic este unul simplu: convingerea oamenilor politici europeni să renunțe la principiul de bază al democrației, liantul care ține Europa unită și anume consultarea publică.

Ei bine, această distracție maximă a avut loc. Dar au vrut și alții să participe. Iată cum au fost primiți:

Asta se întâmplă în Bruxelles, capitala democrației universale, măi măi..

Mai vedeți ceva detalii aici:

http://www.ibtimes.co.uk/ttip-100-arrested-belgian-anti-treaty-protests-1448674

http://revolution-news.com/240-arrested-ttip-protest-blocking-european-business-summit/

Noi, pirații din România am ieșit și noi câțiva, amărâți și singuri printre bucureștenii ocupați cu chestii. Am socotit că trebuie să fie cineva și în România responsabilul de servici. Așa că am cerut voie de la primărie și am ieșit în fața reprezentanței Comisiei Europene din București. Acolo ne-au așteptat jandarmi cu flori în pușcă. S-au amuzat copios când au auzit de la ce partid suntem și ne-au dat add pe Facebook..

Ne-am făcut poze, am prezentat o petiție unuia din interiorul Reprezentanței. A venit un jurnalist de la VICE care ne-a luat un scurt interviu. Am mai făcut o petiție Avaaz, pe care vă rugăm să o semnați, dacă înțelegeți care-i treaba:

https://secure.avaaz.org/en/petition/Reprezentanta_Comisiei_Europene_in_Romania_Incetarea_negocierilor_privind_TTIP/?fbss

TTIP buc1

TTIP buc

TTIP buc3