Suedia – 2,8 milioane de pirați

Faptul că Suedia este un bastion al pirateriei, nu este un lucru nou. Trackerul de bittorrent The Pirate Bay, cu al său faimos proces, ONG-ul Piratbyrin sau Partidul Piraților toate au ca punct de origine această țară scandinavă.

Însă ceea ce lumea nu știa până acum, este că aproape 40% din suedezii aflați între 15 și 74 de ani practică pirateria, făcând schimb ilegal de fișiere. Asta înseamnă 2,8 milioane de persoane dintr-un total de 9 milioane, dintre care 81% au conexiune la internet. Trebuie totuși luat în considerare un aspecte al studiului, și anume că pirateria nu începe la 15 ani. Cei aflați sub această vârstă sunt și mai predispuși către schimbul de fișiere, fiind foarte familiarizați cu mediul virtual, chiar mai mult decât concetățenii maturi.

Oricum, știrea este îmbucurătoare, și arată motivele pentru care mișcarea politică a piraților se răspândește așa repede în Europa. O dată cu intrarea în epoca informației, prin conectivitate răspândită la internet, legile care protejau vechiul model de distribuire a operelor artistice încep să amenințe libertățile și drepturile umane, și scot cetățeanul obișnuit țn afara legii.

Sursă: TorrentFreak