Senatul Francez a adoptat legea antipiraterie – legea lui Sarkozy

Nu demult, președintele Franței, domnul Sarkozy a încercat să promoveze o lege, care avea ca fundament teoria celor 3 greșeli. Astfel, cei prinși că încălcau legea, adică “piratau” materiale prin intermediul Internetului, erau deconectați de la rețea.

Prostia era atât de mare încât Parlamentul European a adoptat un amendament care putea împiedica statele membre să emită astfel de aberații legislative. Încă de pe atunci, deconectarea unui individ de la rețea a fost considerată o încălcare a drepturilor omului.

În Franța legea trecuse de Parlament, cu tot cu prevederile incriminate, dar o plângere la Curtea Constituțională a dus la declararea ca neconstituționale prevederilor privind deconectarea, pe motivul că accesul la informație, respectiv la Internet este un drept fundamental al omului care nu poate fi îngrădit.
Poate părea incredibil dar domnul Sarkozy a pus interesele producătorilor de muzică și film mai presus decât drepturile cetățenilor propriei țări și a perseverat în a promova o lege identică, cu tot cu prevederile privind deconectarea. Legea a trecut de Senat, cu toată opoziția luptătorilor pentru drepturile omului și a partidelor de stânga.

De data aceasta, artificiul juridic consta în faptul că deconectarea se dispune de către un judecător, în procedură de urgență.

Oare limitarea drepturilor garantate prin aderarea la Convenția Drepturilor Omului este constituțională în Franța?
Oare nu exisă? limită în foamea de bani a unora? Oare francezii vor mai tolera mult această ipocrizie?