Scrisoare deschisa grupului de inițiativă pentru adoptarea Codului de conduită în mediul online

Libertatea absolută de expresie și gândire asupra oricărui subiect, practic sau speculativ, științific, moral sau teologic este necesară ființei umane , fiind o nevoie înnăscută, parte a aspirației spre completa libertate.
Faptul că dumneavoastră, personal, vă simțiți afectate de modalitatea de exprimare a unor cetățeni ai acestui stat, că limitele în care considerați acceptabil comportamentului social al alegătorilor au fost depășite, nu este de natură a justifica limitarea libertăți de expresie.
Referitor la comunicatul publicat în data de 25 august 2010, permiteți-mi să subliniez următoarele aspecte:

I. La dezbatere nu au participat „reprezentanții organizaților neguvernamentale” ci reprezentanți a UNOR organizații. De altfel cele mai importante organizați din domeniul drepturilor omului și libertăților cetățenești nici măcar nu au fost invitate. Astfel, încă din prima frază creați impresia că inițiativa dumneavoastră beneficiază de susținerea societății civile, fapt care este contrar realității.

II. Problema folosirii unui anumit tip limbaj, ce încalcă standardele dumneavoastră este, așa cum au subliniat unii participanți una de domeniul educației. Constatăm cu indignare că reprezentanții sindicatelor din învățământ au avut aroganța de a susține înăbușirea liberei exprimări în condițiile în care și din vina lor sistemul educațional românesc este la pămînt.

III. Susțineți că doriți adoptarea și aplicarea voluntară a unui cod și cu toate acestea doamna Lia Olguța Vasilescu afirmă în presă că a contactat CNA și a făcut demersuri pentru identificarea unui organism al statului care să se implice într-un proces de monitorizare și de ce nu, sancționare. În aceeași linie, afirmațiile reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române citate de presă exprimă explicit ideea de „epurare” și „mijloace coercitive”. Mai mult, deși în finalul comunicatului afirma și că nu doriți îngrădirea dreptului la liberă exprimare concluzia este clar formulată:  „Propunem adoptarea unui Cod de conduită în mediul virtual, care să conțină cerința respectării de către administratori a Regulii de bun-simț în mediul online”

IV. Folosiți atât în comunicat cât și în luările de poziție din presă, cu mare ușurință, termenul de „filtru”. În aceste condții vă reamintesc două țări care filtrează conținutul accesat de utilizatorii Internetului: China și Iran. Ambele în numele „sănătății morale și ideologice a poporului”. Vă mai reamintesc și faptul că în 1989 cetățeni români au murit pentru ca cenzura să dispară iar dumneavoastră vă bateți joc, ca mulți alți politicieni, de memoria lor atunci cnâd din Casa Poporului vorbiți de „filtrare”.

V. Cuvintele care vă deranjează atât de mult se regăsesc în Dicționarul Limbii Române și fac parte din vocabularul curent. A vorbi despre interzicerea folosirii unor cuvinte care nu se regăsesc în dicționar nu are efectul susținut de dumneavoastră ci duce la imposibilitatea folosirii unor neologisme și astfel prejudiciază dezvoltarea limbii române.

Având în vedere toate cele de mai sus, facem apel la dumneavoastră să vă concentrați energia în slujba cetățenilor și să promovați inițiative care nu vin în contradicție cu drepturile fundamentale ale omului, Constituția României și Tratatul fundamental al Uniunii Europene.

Partidul Piraților și Asociația Copyratul Român,
furnizori de conținut și comentarii necenzurate