r-Evolutie socială în Spania

În Spania, șomajul în rândul tinerilor este de 45%, iar reformele economice și măsurile luate de guvernul spaniol nu au dus la o îmbunătățire a situației. Tinerii simt acum că sistemul politic actual nu mai răspunde necesităților cetățenilor și au ales sa protesteze într-un mod care pentru politicienii bătrâni este inedit.

De mai mult de o săptămână, în Madrid și alte 60 de orașe, tinerii se adună în marile piețe și … își desfășoară activitățile zilnice de acolo, practic stând acolo. De altfel denumirea în limba engleza a acțiunii este “sit-in”. Adunările variază între 500 și 25000 de persoane zilnic iar stiri de la fața locului se transmit prin twitter: #spanishrevolution .

Reacția celor din jur a fost pe măsura implicării fiecăruia. Presa comercială nu a scris despre aceste evenimente timp de o saptămână, primele articole ale marilor agenșii de presă apărând pe măsură ce interdicția de organizare a manifestațiilor de stradă cu o zi înainte de alegeri urma să intre în vigoare în Spania. Din 21 mai ora 00.00 potrivit legii electorale spaniole, manifestarile politice sunt interzise până pe 22 mai ora 24 când se termină alegerile. Cu toate acestea manifestanții din Madrid au întâmpinat cu urale intrarea în vigoare  a interdicției și au rămas în piață. Poliția nu a intervenit.

Politicienii au ales să ignore în mare parte acțiunile, mai ales că solicitările tinerilor pentru standarde de viață mai bune, schimbarea sistemului democratic și reformarea statului conduc spre soluția înlocuirii integrale a clasei politice în cadrul unui nou sistem electoral democratic. Primul ministru spaniol a apreciat caracterul pașnic al miscării dar nu a luat nici o măsură pentru a da curs solicitărilor tinerilor.