Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

r-Evolutie socială în Spania

În Spania, şomajul în rândul tinerilor este de 45%, iar reformele economice şi măsurile luate de guvernul spaniol nu au dus la o îmbunătăţire a situaţiei. Tinerii simt acum că sistemul politic actual nu mai răspunde necesităţilor cetăţenilor şi au ales sa protesteze într-un mod care pentru politicienii bătrâni este inedit.

De mai mult de o săptămână, în Madrid şi alte 60 de oraşe, tinerii se adună în marile pieţe şi … îşi desfăşoară activităţile zilnice de acolo, practic stând acolo. De altfel denumirea în limba engleza a acţiunii este „sit-in”. Adunările variază între 500 şi 25000 de persoane zilnic iar stiri de la faţa locului se transmit prin twitter: #spanishrevolution .

Reacţia celor din jur a fost pe măsura implicării fiecăruia. Presa comercială nu ascris despre aceste evenimente timp de o saptămână, primele articole ale marilor agenţii de presă apărând pe măsură ce interdicţia de organizare a manifestaţiilor de stradă cu o zi înainte de alegeri urma să intre în vigoare în Spania. Din 21 mai ora 00.00 potrivit legii electorale spaniole, manifestarile politice sunt interzise până pe 22 mai ora 24 când se termină alegeriel. Cu toate acestea manifestanţii din Madrid au întâmpinat cu urale intrarea în vigoare  a interdicţiei şi au rămas în piaţă. Poliţia nu a intervenit.

Politicienii au ales să ignore în mare parte acţiunile, mai ales că solicitările tinerilor pentru standarde de viaţă mai bune, schimbarea sistemului democratic şi reformarea statului conduc spre soluţia înlocuirii integrale a clasei politice în cadrul unui nou sistem electoral democratic. Primul ministru spaniol a apreciat caracterul paşnic al miscării dar nu a luat nici o măsură pentru a da curs solicitărilor tinerilor.

 

 
Comments