PP – Canada are tracker BitTorrent

Frații noștri de la Partidul Piraților din Canada au făcut un pas curajos pentru a demonstra că tehnologia P2P nu este marele dușman al artiștilor, ba dimpotrivă un mijloc prin care artiștii pot devenii mai independenți de mijloacele clasice de distribuție. Astfel ei au pornit un tracker de bittorrent, Canadian Pirate Tracker, sau prescurtat CaPT – “Căpitanul”, bazat pe tehnologia RivetTracker.

Ideea de la care se pornește este simplă. Folosind licențele Creative Commons, artiștii pot utiliza trackerul ca un mijloc rapid, ieftin și global de distribuție. Pentru a nu cădea involuntar sub incidența legii copyrightului, există un filtru de control, cineva verificând autenticitatea conținutului. Astfel de la postare până la apariția pe site a torrentului pot trece câteva ore bune, dar mai mult de 24.

Printre cei care au postat pe trackerul canadian se numără și Drew Wilson, zis și “Frozen Ice Cube”, muzician și jurnalist pentru saitul ZeroPaid, sau Thorny Bleeder Records, casa de discuri a celor de la Art of Dying, câștigători ai Canadian Radio Music Award 2009 la categoria “Cea mai bună formație nouă”. Deși momentan sunt puține titluri pe tracker, sperăm și noi că numărul lor va crește, eventual și prin apariția unor artiști din țara noastră.

Listă torrente pe CaPT: (toate sub licență Creative Commons)

Surse: PP.canada, ZeroPaid & TorrentFreak