Pirat=liber

Când auzim cuvântul pirat în minte ne vine portretul unui navigator care de pe corabia lui atacă alte nave le jefuiește iar câștigul îl cheltuie în taverna primei insule. Imaginea este apoi romanțată de amintirea unor filme în care piratul este curtenitor cu doamnele, luptă împotriva asupririi și triumfă asupra vaselor de război ale imperiilor.
Desigur, aceste gânduri ne sunt în general influențate de filmele văzute și nu de informații istorice reale. Cu toate acestea un punct comun între pirații din vechime și cei cinematografici, care este valabil și în cazul celor denumiși pirați ai Internetului, este dorința de libertate. Un pirat vrea sa fie liber și face totul pentru a își obține libertatea. În opoziție, statele pentru care cetățenii sunt doar o sursă de venit și trebuie să fie tăcuți, docili și muncitori, califică această dorință ca una contrară normelor sociale și periculoasă ca și consecință. De aici și  încercarea de a suprima orice grup de persoane care în aspirația spre libertate refuză să se supună în întregime unei reguli impuse de stat.
Când noi spunem pirat ne gândim la un om liber. Când statul spune pirat se gândește la impozitele pe care nu le mai încasează ca urmare a acțiunilor celui care refuză să se supună regulilor sale. Statul este orbit de bani și astfel devine incapabil să vadă adevărata natură a celui care vrea sa fie liber. Alături de stat se găsesc și cei care blamează „pirateria pe Internet”, orbiți de aceeași bani, incapabili de a vedea libertatea spiritului, răspândirea culturii și a informației ca valori superioare celei financiare.
Pirați sunt toți cei care vor să fie liberi, toți cei care au evoluat depășind un set de reguli sociale învechite.
Pirați sunt toți cei care s-au săturat de actualul sistem politic, care s-au săturat să voteze degeaba, să îți trimită copii în școli care nu îi pregatesc pentru viață, să plătească impozite degeaba, să plătească servicii și produse proaste la prețuri de lux.
A fi pirat în România este azi mai mult decât o stare, este începutul unei mi.cări de schimbare profundă a societății și de reformă reală a statului.