Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

Piratii si software-ul pentru stat

Unul dintre principiile pentru care Partidul Piraţilor din România militează este transparenta. O aplicaţie a acestui principiu este şi transparenta cheltuielilor publice pentru achiziţionarea de software. O simpla căutare pe Internet va releva câteva cifre ameţitoare: 58 de milioane euro rest de plată firmei Microsoft pentru licenţele utilizate de stat în perioada 2004-2009, 100 de milioane de euro pentru programele care vor fi utilizate în perioada 2009-2012, 300 de milioane euro firmei româneşti Siveco pentru hardware şi licenţe tot de la Microsoft. La acestea mai adăugăm nişte mizilicuri până la ordinul sutelor de mii de euro, încasate de furnizorii unor programe legislative de prin Piatra Neamţ sau cunoscuţii Oracle şi Indaco. Total, cam 500 milioane euro.

Ce spun politicienii actuali: „Atât timp cât din 15.000 de instituţii 14.900 lucrează cu acelaşi sistem, nu îl vom putea elimina până nu venim cu ceva în loc. Depinde şi de costurile pe care le presupune o asemenea situaţie. (…) Noi sper ca nu vom lua o decizie de a strica ceva ce merge în momentul în care luam o decizie. Trebuie să asiguram o continuitate”, spunea ministrul comunicaţiilor Gabriel Sandu.

Ce spune Partidul Piraţilor: actualii politicieni se vaită ca e criză şi nu sunt bani în bugetul statului, iau credite externe şi ne îndatorează pentru mai multe generaţii, dar în acelaşi timp găsesc o jumătate de miliard de euro pe care să o o irosească pe licenţe. Erau prea mari contractele ca să le ascundă de public dar ceea ce rezultă din ele este o realiate crudă: actualii politicieni aruncă miliarde de euro pe software, deşi există programe echivalente care fac exact acelaşi lucru gratuit.

Voi da un singur exemplu: suita Microsoft Office. Nu este o aplicaţie critică, exista o grămadă de suite free care fac exact aceeaşi lucru, cu atât mai mult cu cât în realitate funcţionarii publici folosesc în cea mai mare parte doar procesorul de texte şi cel tabelar (Word şi Excel). Alternativele free la MS Office conţin procesoare de text şi calcul tabelar care fac exact acelaşi lucru ca cele ale MS. Şi atunci de ce sa dăm banii pe ceva ce putem avea gratuit?

Răspunsul e simplu: din cauza intereselor politicienilor. Au nevoie de bani pentru campanii.

Soluţia: Partidul Piraţilor cere înlocuirea imediată a tuturor suitelor software noncritice din administraţia publică cu suite echivalente gratuite. Partidul Piraţilor cere efectuarea unei analize şi publicarea unui calendar de acţiune pentru scăderea spre zero a costurilor cu licenţele proprietare şi acordarea de şanse egale tuturor sistemelor de operare şi altor programe folosite în administraţie.

 
Comments