Pirații cehi au lansat un site cu legături spre filme. Acum riscă dizolvarea și plata unor daune de milioane de euro

Partidul Pirat din Cehia a lansat un site www.piratskefilmy.cz, unde vizitatorii pot găsi 20,000 de legaturi către mai mult de 5800 de filme. Filmele nu sunt găzduite de site-ul ceh. Prin publicarea legăturilor, pirații doresc să atragă atenția asupra absurdității cazului unui licean din localitatea Liberec care a fost hărțuit de Uniunea Cehă Anti-Pirați și poliție. Publicarea de legături pe Internet nu este o infracțiune. Numărul de legături de pe site-ul piraților îl depășește de aproximativ 10 ori pe cel publicat de tânărul de 16 ani din Liberec.
Acesta a fost acuzat pentru faptul ca a publicat pe site-ul su legături, iar Uniunea Cehă Anti-Pirați a „calculat” pretinse daune de 5,700,000 EUR (138,000,000 CZK). Prin hărțuirea tinerilor, Uniunea Cehă Anti-Pirați cu sprijinul statului ceh, încearcă în zadar să salveze un model de afaceri care a încetat să funcționeze în era Internetului.
Acuzația a venit după 6 luni, timp în care pretinsele daune virtuale au scăzut la 5,000,000 EUR.
Care credeți că era fapta inciminată: pretinsul infractor a făcut același lucru ca mulți alți tineri cehi, sau ca și siteul ceh popular seznam.cz, adică a publicat legături ătre alte site-uri accesibile în mod public, pe pagina sa de Internet.
Site-uri precum Facebook ăi Google fac același lucru, afișând în mod curent legături către alte site-uri.
Societatea de Colectare Cehă (organismul care colectează sumele provenite din drepturi conexe și dreptul de autor) a încercat să abuzeze de monopolul drepturilor conexe și al dreptului de autor când a vrut să încaseze plăți pentru clipurile YouTube preluate pe alte site-uri. Protestele împotriva unei astfel de inițiative, în special din zona Internetului l-au forțat pe directorul societății Vladim?ir Repci­k să recunoască faptul că „folosirea hiperlinkurilor și așa numitul cod „embedd” nu echivalează cu punerea la dispoziția publicului a unei opere, așa cum menționează legea dreptului de autor. Deși  o decizie a unei instanțe nu a fost încă pronunțată, mai mulți „experți” cehi au o părere contrară. Nu e de mirare că sunt angajați de companii sau organizații care profită de pe urma acestor bani: IFPI, OSA , Ä?P?š, sau BSA.
De exemplu, Petra Sikovsky este secretara Intritutului Copyright din universitatea Charles, în timp ce depune plângeri penale împotriva liceenilor în numele IFPI. Interpretarea legii de scătre astfel de oameni este un confilct de interese.
O legătură pe internet nu este o infracțiune! A face o trimitere spre o adresă web sau a încorpora intr-o pagină un fragment al unei opere din altă sursă nu este punere la dispoziție în înțelesul legii la fel precum a afirma că filmul Lidice va fi difuzat în cinema Aero la 8:30 p.m., sau programul TV cumpărat de la chioșcul de ziare, nu sunt.
Paulo Coelho, autor al unor cărți de succes la nivel modial, a comentat asupra copierii de fișiere: „Când eram activ pe MySpace, Fly me to the moon (Frank Sinatra) a fost șters de pe profilul meu. Deci, cine a șters cântecul? Răspunsul e simplu: lăcomia și ignoranța. Lăcomia care nu înțelege că lumea s-a schimbat. Igniranța care crede că dacă muzica e disponibilă gratis oamenii nu vor mai cumpăra CDuri.”
Președintele piraților cehi  Ivan Bartoș a declarat: „Denunțăm faptul că poliția este condusă de propaganda Uniunii Anti-Pirat și că poate hărțuire oricine pune un clip pe pagina personală sai chiar pe Facebook. Provocăm Uniunea Anti-Pirat să înceteze hărțuirea minorilor și să își îndrepte pretențiile absurde asupra Partidului  Pirat”
Partidul ceh își derulează campania de legaturi în colaborare cu portalul kinotip.cz.