Pe Unde Mai Umblă Pirații

Păi, prin cer, cu balonul.

E o pasăre?  Este un avion? Nu, e un server anarhic  purtat de un balon la mare altitudine, plutind cu mult deasupra terestrelor capcane impuse găștii „Peer-to-Peer Filesharing” de către megagașca „Copyright Holder”.

Cel puțin asta ar fi viziunea membrilor Pirate Parties International (PPI). PPI este o organizație-umbrelă pentru toate Partidele Pirat din lume* care militează pentru reforma proprietății intelectuale, inclusiv pentru Piratpartiet- Partidul Pirat suedez, cel care are legături atât de strânse cu blamatul Pirate Bay și cu organizația de „violatori”  Wikileaks, amândouă urmărite și vânate de „organizații” ăi „agenții” turbate de ură..

Așa că un grup de pirați ai PPI au inițiat o listă de discuții prin care au propus dezbateri în vederea identificării unor soluții de găzduire pentru site-urile Partidelor Pirat vânate de cioclii Dreptului de Autor. Așa s-a ajuns la ideea lansării unui balon de înaltă altitudine, plutind într-un spațiu nerevendicat de vreo națiune sau de vreo autoritate.

„Avem de gând să folosim un fel de balon și să încercăm să-l păstrăm în aer pentru cat mai mult timp posibil”, scrie un inginer suedez pe nume Erik Lonroth . „Sperăm să irităm la maximum cât mai multe autorități de 2 bani din cât mai multe țări!”

Chiar dacă discuțiile sunt de multe ori pe lângă subiect, s-au concretizat unele idei valoroase, cum ar fi folosirea unui computer de bord open-source al producătorului Gumstix, panouri solare și un balon meteorologic.

Francisco George, un membru al Partidului Piraților Spanioli sugerează citirea semnalului de bord cu software-ul Skygrabber, același program folosit de hackeri și de insurgenții irakieni pentru a intercepta semnalele trimise prin satelit pentru ca apoi să deturneze dronele militare trimise să le filmeze urmele . Banii necesari vor fi adunați cu ajutorul site-ului Kickstarter .

Dar stați, nu vă grăbiți, deja, să vă învârtiți antena de satelit..Există o doză de îndoială că va ieși ceva realist din acest brainstorming al piraților. Provocările tehnice privind menținerea și actualizarea computerului de bord vor fi imense, ca să nu mai amintim ce distracție ar fi pentru bombardiere să se ia la întrecere întru doborârea lui..Apoi, Partidul Pirat nu a hotărât încă asupra unor obiective de bază: unii ar dori acest site pe mare, alții în cer! Dar deoarece varianta „pe mare” a fost deja testată fără succes varianta „pe cer” câștigă teren. Printre alții, co-președintele PPI Gregory Engels preferă ideea lansării unui satelit, care, chiar dacă ar fi mai greu de obținut, ar fi mai ușor de menținut pe orbită decât un balon umflabil. El a postat pe un wiki creat în iunie de un membru al PPGermania o chemare la colaborare în scopul găsirii unor soluții de a plasa pirateria undeva pe o orbită exterioară atmosferei infectate de Dreptul de Autor..

Chiar dacă unora aceste proiecte li se vor părea puțin nesănătoase, trebuie să admirm tenacitatea și spiritul plin de imaginație al acestor pirați și a mișcării Pirat în acțiunea lor de a se opune și de a lupta cu mizeriile impuse de autorități utilizatorilor site-urilor peer-to-peer, care prin legile pe care vor să le impunÄ? urmăresc închiderea unor site-uri iubite, cum ar fi Pirate Bay și Isohunt.

Nu disperați dacă nu veți prinde semnal pe antena voastră. Puteți urmări evoluția acestor colaborări cu spațiul cosmic urmărind discuțiile piraților AICI.

*Partidul Pirat Romania este membru fondator al PPI.