Neutralitatea rețelei pe înțelesul tuturor și cazul Yahoo

O definiție simplistă a principiului neutralității rețelelor ar spune că rețelele, cu toate componentele lor, trebuie să asigure suportul pentru transmiterea informațiilor, fără a restricționa accesul la acestea. Un alt sistem de transmitere a informațiilor cu care rețelele de comunicații pot fi comparate este sistemul de poștă. Poștei îi personalului acesteia nu îi pasă ce scrie în scrisorile noastre. Ei vor duce la destinatar un mesaj indiferent dacă e o scrisoare de dragoste sau o declarație de război. În același mod, furnizorii de servicii în mediul electronic trebuie să se abșină în a interveni asupra informației care circulă prin rețea. Cam asta ar fi o prezentare simplistă a principiului neutralității rețelei. El poate fi încălcat atunci când un furnizor de servicii va restricționa viteza de acces la Trilulilu dar va permite viteze mai mari pentru Youtube, când nu își va permite să utilizezi comunicații de tip  P2P sau când ni se vor cere tarife diferențiate în funcție de site-urile accesate.

Deși nu este în mod direct legat de principiul neutralității rețelei,  ci mai mult de cenzura, zilele acestea Yahoo este subiectul unei discuții îngrijorătoare.

Unii internauți au observat că mesajele transmise prin serviciul Yahoo Messenger sunt cenzurate când conțin legaturi căre site-ul FilesTube. Mai precis nu mai ajung la destinație fiind oprite de serverele Yahoo. Asta ar însemna că furnizrul de servicii a decis să ne „citească” mesajele și și-a arogat dreptul de a decide ce informații primim. E ca și cum Poșta ar îînceta să ne mai trimită scrisorile care conțin cuvântul „cenzură”.

Pe lângă evidenta intervenție a gigantului american în viața noastră privată, ne întrebăm dacă cei de la Yahoo chiar cred că e o decizie de afaceri înțeleaptă să furnizezi un serviciu utilizatorilor dar acștia să nu poată trimite ceea ce doresc. Când există deja pe piață alternative gratuite iar Yahoo pierde zilnic clienți, să restrîngi posibilitatea de a folosi serviciul oferit, este un îndemn la migrarea spre concurență.

Surse: Torrentfreak . Yahoo a fost contactat dar nu a dat un răspuns oficial.