Manifestul Piraților

Daca ai pus vreodata mana pe o tastatura, atunci detii cel putin un cont. Acel cont este protejat de o parola. Te-ai gandit vreodata cit valoreaza parola ta? Te-ai gindit vreodata ca informatiile pe care tu le doresti protejate sunt, de fapt, la indemana institutiilor statului? Poate nu ai nimic de ascuns, insa cu ce ai gresit ca sa-ti fie violata intimitatea fara drept de apel? Cu ce ai gresit ca sa fii considerat pirat?

Daca pretuiesti notiuni precum intimitate, viata privata, libertate de expresie, libera circulatie a informatiilor, accesul la cultura, dezvoltarea personala si dreptul la o viata in care sa nu fii catalogat, urmarit si considerat un potential infractor din momentul in care ai dobandit acces la Internet, atunci esti pirat ca noi toti.

Daca ai impartasit vreodata documente si poze cu prietenii, atunci esti pirat. Daca ai impartasit vreodata muzica si filme cu prietenii atunci esti deja infractor. Ai furat din visteria unora fara ca macar sa-ti dai seama sau cel putin ei asa vor sa-ti dea de inteles. Ei deja stiu ce faci tu online sau daca nu au aflat inca atunci cu siguranta o vor face, iar mai devreme sau mai tirziu vor veni si dupa tine. Ei bine, da-le de pe acum ceea ce vor. Arata-le ca esti pirat cu acte in regula. Primul pas e sa te documentezi si sa actionezi in consecinta. Al doilea pas este schimbarea de care si tu ai nevoie. Al treilea pas este bucuria si multumirea pe care o simti cind faci un lucru important pentru tine, pentru aproapele tau si pentru cei care acum 20 de ani s-au jertfit pentru noi. Ei nu mai pot riposta, insa este datoria noastra sa o facem, sa ne ridicam si sa luam cuvantul.

Libertatea noastra nu se patenteaza si nu se inregistreaza.
Libertatea este un drept inviolabil, al nostru, al tuturor.
Hai sa o folosim atit cit mai putem.
Hai sa fim toti pirati.