Libertatea individuală și reprezentativitatea

Pe contul nostru de Facebook, am primit un comentariu care ne califica drept anarhiști. Deși domnul comentator nu argumenta aceasta afirmație, este bine ca ne-a oferit un interesant punct de plecare pentru câteva clarificări ideologice și o luare de poziție.
După cum știți, Partidul Piraților susține libertățile individuale. Potrivit teoriilor individualiste democratice, statul trebuie să apere libertățile individuale, până la momentul în care libertatea unui individ încalcă libertatea altui individ (teorie aplicată de majoritatea sistemelor democratice). Potrivit teoriilor colectiviste, statul trebuie să aibă grijă ca individul să servească binelui colectivității (teoria sistemelor autoritar-totalitare, din ce în ce mai aplicată în România). Două curente politice au fost asociate individualismului extrem: liberalismul și anarhismul, datorită susținerii libertăților individului. Dacă liberalismul susține libertatea individului și prioritatea acesteia în fața statului, anarhismul considera statul o piedică în calea libertății și cere desființarea lui. Partidul Piraților nu se supune nici unuia dintre aceste tipare deși principiile noastre sunt influențate oarecum de individualismul filozofic respectiv de umanism.
Am ajuns să fim calificați anarhiști pentru că am susținut că actuala clasă politică, parlamentul, guvernul și președintele nu ne reprezintă. Am susținut acesta bazându-ne pe cifre: cei din structurile de conducere nu au fost votați de majoritatea celor cu drept de vot. Legitimitatea lor este cel puțin îndoielnică. Am ajuns în această situație pentru că din ce în ce mai mulți dintre concetățenii noștri își dau seama că votul lor nu schimba nimic. Votul nu mai este un instrument ci o formalitate, indiferent pe cine am alege sistemul pervertește individul, oricare i-ar fi fost rezultatele anterioare. La vot nu se oferă alternative reale ci aceeași hoți cu alte nume.
De aceea noi cerem schimbarea sistemului și nu desființarea statului. Cerem o democrația participativă reală, în care oameni cu adevărat liberi își exprimă punctul de vedere, iar votul lor are efect. Aceasta se poate realiza e mai multe căi, de preferat urmate simultan și în paralel. Partidul Piraților își propune să intre în sistem, să intre în Parlament și să folosească pârghiile legale pentru a schimba sistemul.
În același timp educația generațiilor tinere este esențială. Și ei, ca și întreaga populație trebuie să înțeleagă și să acționeze conform importanței exprimării libere a votului, a consecințelor pe care acesta le are, dincolo de găleata de plastic sau cei 50 de lei primiți de la diverse partide.
Nu în ultimul rând, este important să nu mai tăcem. Să ne spunem cât mai tare, clar și răspicat nemulțumirile.