Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

Libertatea individuală şi reprezentativitatea

Pe contul nostru de Facebook, am primit un comentariu care ne califica drept anarhişti. Deşi domnul comentator nu argumenta aceasta afirmație, este bine ca ne-a oferit un interesant punct de plecare pentru câteva clarificări ideologice şi o luare de poziţie.
După cum știți, Partidul Piraților susține libertățile individuale. Potrivit teoriilor individualiste democratice, statul trebuie să apere libertătăţile individuale, până la momentul în care libertatea unui individ încalcă libertatea altui individ (teorie aplicată de majoritatea sistemelor democratice). Potrivit teoriilor colectiviste, statul trebuie să aibă grijă ca individul să servească binelui colectivității (teoria sistemelor autoritar-totalitare, din ce în ce mai aplicată în România). Două curente politice au fost asociate individualismului extrem: liberalismul şi anarhismul, datorită susținerii libertăților individului. Dacă liberalismul susţine libertatea individului şi prioritatea acesteia în faţa statului, anarhismul considera statul o piedică în calea libertăţii şi cere desfinţarea lui. Partidul Piraţilor nu se supune nici unuia dintre aceste tipare deşi principiile noastre sunt influențate oarecum de individualismul filozofic respectiv de umanism.
Am ajuns să fim calificați anarhiști pentru că am susținut că actuala clasă politică, parlamentul, guvernul şi preşedintele nu ne reprezintă. Am susţinut acesta bazându-ne pe cifre: cei din structurile de conducere nu au fost votaţi de majoritatea celor cu drept de vot. Legitimitatea lor este cel puțin îndoielnică. Am ajuns în acestă situaţie pentru că din ce în ce mai mulţi dintre concetățenii noștri îşi dau seama că votul lor nu schimba nimic.Votul nu mai este un instrument ci o formalitate, indiferent pe cine am alege sistemul pervertește individul, oricare i-ar fi fost rezultatele anterioare. La vot nu se oferă alternative reale ci aceeaşi hoţi cu alte nume.
De aceea noi cerem schimbarea sistemului şi nu desfiinţarea statului. Cerem o democraţia participativă reală, în care oameni cu adevarat liberi îşi exprimă punctul de vedere, iar votul lor are efect. Aceasta se poate realiza e mai multe căi, de preferat urmate simultan şi în paralel. Partidul Piraţilor îşi propune să intre în sistem,să intre în Parlament şi să folosească pârghiile legale pentru a schimba sistemul.
În acelaşi timp educaţia generaţiilor tinere este esenţială. Şi ei, ca şi întreaga populaţie trebuie să înţeleagă şi să acţioneze conform importanţei exprimării libere a votului, a consecinţelor pe care acesta le are, dincolo de găleata de plastic sau cei 50 de lei primiţi de la diverse partide.
Nu în ultimul rând, este important să nu mai tăcem. Să ne spunem cât mai tare, clar şi răspicat nemulţumirile.

 
Comments