Legea gravitației – varianta politică

„Orice urcă, urmează să coboare, depinde doar când!”

Sistemul electoral actual ne spune cum să ne „alegem”  parlamentarii și enumeră câteva situații în care alegerile se reiau în unele colegii: moarte, demisie… Despre falsitatea alegerii am mai vorbit. Ceea ce nu am abordat și nu este prevăzut de actualul sistem este responsabilizarea „aleșilor”. Ei ne promit marea cu sarea în timpul campaniei, sunt aleși pentru ca reprezintă colegiul nostru…și după ce se văd cu sacii în căruță, uită de noi. Chiar azi un post de radio a realizat un fel sondaj din care a rezultat că majoritatea românilor nici măcar nu știu cine sunt parlamentarii din colegiul lor și nici unul nu știa ce anume au făcut respectivii pentru colegiul lor. Oricum răspunsul era simplu: majoritatea nu au făcut nimic pentru colegiu, dar au făcut totul pentru buzunarele lor.

În aceste condiții ideea unui sistem de responsabilizare a aleșilor vine în mod natural. Ea nu este nouă ci reprezintă aplicarea unui principiu simplu pus deja în practică de alte state: ceea ce noi am ales, avem dreptul de a schimba. În alte țări prin referendum un „ales” poate fi schimbat înainte de finalul mandatului. Nu are sens sa așteptăm 4-5 ani atunci când este clar că „alesul” a mințit.

Propunerea nostră practică este următoarea: modificarea legislației electorale și introducerea posibilității ca pe baza semnăturilor a 50%+1 din cetățenii cu drept de vot dintr-un colegiu să se facă alegeri din nou în acel colegiu.