Legea Anti-Pirati din Marea Britanie – Contestata puternic

Thomas Anthony Watson este un membru al Parlamentului Britanic, din partea Partidului Laburist, care înțelege schimbările profunde produse de internet. Este primul parlamentar britanic care să aibă un blog și acum câteva zile a înaintat o moțiune prin care critica o propunere legislativă de tip „trei lovituri”(„3 Strikes”), elaborată de propriul partid. Deși mțiunea, de tip Early Day Motion (EDM), nu are caracter coercitiv, a fost deja semnată de 26 de parlamentari, si nu doar colegii lui Watson de partid, ci de pe tot spectrul politic.

Trei zile mai târziu, apComms, un grup transpartidic de parlamentari britanici, ce se ocupă cu analiza politicilor din domeniul telecomunicațiilor a emis un raport care, printre altele, se pronunța astfel vis-a-vis de legea sus-numită:
„59. Considerăm că deconectarea utilizatorilor nu este deloc în concordanță cu politicile care încearcă să promoveze e-Guvernare, și recomandăm ca această abordare a problemei partajării ilegale de fișiere să nu mai fie luată în calcul”
De asemenea, raportul critică companiile deținătoare de drepturi de autor pt că nu se adaptează noilor realități, și atrage atenția  asupra problemei neutralității internetului, așa-numitul Net Neutrality.

Acestor acțiuni la nivel politic, li se alătură și opinia publică din Regatul Unit, care consideră,în proporție de 68%, că nimeni nu ar trebui deconectat de la internet, ca pedeapsă, decât dacă este găsit vinovat în urma unui proces. Se pare că Partidul Piraților din Marea Britanie are un mediu propice pentru a răspândi ideile mișcării din care facem și noi parte.

Documente:
Moțiunea EDM 1997
Raportul apComms

Surse: TorrentFreak 1, 2 & 3