Internetul e vazut ca un drept fundamental

Potrivit unui studiu efectuat recent de BBC, pe un eșantion de peste 27.000 de adulți din 26 de țări, aproape 4 din 5 persoane consideră că internetul trebuie să fie un drept fundamental (cum este de exemplu situația în Finlanda sau Estonia).

De asemenea, fiind întrebați dacă guvernul ar trebui să supervizeze anumite aspecte ale internetului, cei mai împotrivă s-au pronunțat sud-coreeni și nigerienii, pe când multe țări europene, alături de China, consideră aceste reglementări ca fiind benefice. Părerea noastră este că singurele reglementări necesare sunt cele care asigură libertatea informației și neutralitatea internetului. Mai ales că 4 din 5 din cei care au participat la sondaj sunt de părere că  internetul le-a adus mai multă libertate.

Un alt aspect interesant este faptul că în multe țări, dar mai ales în Japonia, Mexic sau Rusia, respondenții au susținut că le-ar fi imposibil fără internet. (în acest context, merită văzut experimentul BBC prin care o familie sud-coreeană a fost deconectată de la internet timp de o săptămână). Astfel, trebuie să recunoaștem că internetul devine din ce în ce mai important, indispensabil chiar, pentru tot mai multe persoane, iar cenzura va afecta tot mai mulți indivizi, chiar dacă doar ~7% din cei intervievați își fac griji de acest subiect.

Pentru mai multe detalii, vezi raportul GlobeScan pt BBC [pdf]

Sursă: BBC