În SUA se cere introducerea obligatorie a posibilității de monitorizare a comunicațiilor

Potrivit unui anunț al FBI, administrația Obama va promova o inițiativă legislativă privind obligativitatea furnizorilor de comunicații și a producătorilor de software sau echipamente de a implementa soluții care să permită conectarea autorităților și monitorizarea comunicațiilor, inclusiv cele de tipul peer to peer. Vorbim practic de introducerea în rețele, echipamente și software unor backdoors oficiale.

Deja în SUA exista o legislație de acest gen, dar ea era destinată în special comunicațiilor telefonice, dar ceea ce se urmarește acum este ca sisteme gen Blackberry, programe gen Skype sau chiar BitTorrent, site-uri precum Facebook sau Gmail, să aibă implementate funcții care să permită monitorizarea comunicațiilor. În susținerea cererii, se arată că monitorizarea se va face numai în baza unui mandat, iar legea este necesară pentru că mulți inamici ai SUA, inclusiv din afara teritoriului respectiv, folosesc aceste sisteme pentru a comunica între ei.

Pentru utilizatori, cel mai important este faptul că indiferent unde ne-am afla pe aceasta planetă Unchiul Sam vrea să aibă permanent, oficial și în mod public posibilitatea de a ne intercepta comunicațiile, pornind de la prezumția că toți oamenii sunt potențiali teroriști (noi bănuim că deja își bagă nasul în multe, dar acum vrea să legifereze prezumpția de vinovăție).

Sursa