În atenția Reprezentanților României la WIPO

 

Din partea Partidului Pirat România,

Te rugăm semnează această PETIȚIE AICI.

Către OSIM/ORDA România

În atenția Reprezentanților  României la WIPO

 

Stimați Reprezentanți

 

Vă adresăm această petiție cu privire la negocierile care se poart în legătură cu aplicarea Dreptului De Autor la Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală (World Intellectual Property Organization-WIPO) , unde cu onoare ne reprezentați țara, cu referire direct la Reuniunea Intersesiuni  WIPO care va avea loc între 17 – 19 octombrie la Geneva .

 

Am fost informați despre intenția Comitetului de Negociere a Dreptiului de Autor-  Standing Committee on Copyright and Related Rights (SCCR), de a consfinți printr-un tratat un drept special pentru prersoanele nevăzătoare și pentru persoanele cu deficiențe parțiale de vedere prin care aceștia vor fi scutiți de a plăti drepturi de autor pentru operele transcrise în Braille, facilitându-se ân acest fel accesul acestora la cultură.

Am fost șocați și surprinși să aflăm că la SCCR din 17 iulie nu v-ați exprimat hotărât punctul de vedere întru sprijinirea pe deplin a acestei propuneri de tratat!

Deși suntem convinși că știți acest fapt, pentru a-l accentua ca important, vă atragem atenția că propunerea de tratat vine dinspre țările sărace și defavorizate ale lumii, iar România, chiar dacă se află într-un fel de „Club select”, ca membră a Uniunii Europene, suferă de aceeași sărăcie ca și țările din America de Sud, Africa sau Asia. În acest context considerăm că nu putem să ne comparăm cu restul țărilor bogate din UE, care de altfel au respins acest tratat cu egoismul caracteristic, organizațiile lor care se ocupă de persoanele cu dezabilități fiind abundent finanțate, permițându-și să plătească oricâte taxe.

Prin urmare vă rugăm să angajați sprijinul dumneavoastră în susținerea propunerii de a facilita accesul la cultură a persoanelor cu deficiențe de vedere, ținând cont că aceste persoane sunt oricum cele mai dezavantajate de efectele crizei financiare și mai ales gândiți-vă domnilor că acest gest NU COSTĂ NIMIC, ar fi doar efortul fizic de a vota!! Gândiți-vă că mimetismul obișnuit față de țările bogate ale Europei nu ajută cu nimic România în acest caz  pe când solidarizarea cu țările sărace ale lumii ar putea aduce fericire în sufletele fraților, părinților sau chiar a copiilor noștrii nevăzători.

Gândiți-vă domnilor că acest vot al dvs. ar putea contribui la transformarea acestui tratat într-un instrument care va duce la sfârșitul prezentei epoci de „foame de carte” cu care se confruntă milioane de nevăzători în lumea întreagă și peste  120.000 în România.

Așteptăm răspunsul Dvs. pe acest subiect important.

Cu respect

Nevăzătorii.