Hop și Rusia Pe Piață

-Ura!

După 18 ani de stat la coadă- China stătuse doar 15, Rusia a fost primită ieri în WTO- World Trade Organisation, spre a se deosebi de WTO- World Toilet Organisation, care are și ea importanța ei dar totuși, nu poți compara weceul universal cu comerțul universal..

Asta înseamnă o mare victorie pentru Putin, care va urca din nou în ochii rusoaicelor vânjoase, dar o și mai mare victorie pentru corporațiile din lumea mare, care vor putea năvăli pe piața rusească cu prețuri mai mici cu până 30% !! 

-Să vezi acuma ce de mall-uri se vor trăzni pe metru pătrat prin toate colțurile Siberiei!

Cu alte cuvinte, în Rusia se va întâmpla ceva asemănător cu ce s-a întâmplat în China în 2001. Barierele vamale ale exportului rusesc, estimate acum la aprox. 1,5- 2 miliarde de dolari se vor alinia standardelor de pe piața liberă, lucru care, în mod normal, ar trebui să impulsioneze foarte mult producția intreprinderilor autohtone.

Poate că nu se va întâmpla ca în China, unde consumul de votcă e infim, dar va scoate, cu siguranță, anumite ramuri ale economiei rusești la masa tratatelor internaționale.

-Tratate de felul ACTA de exemplu…

Pentru restul lumii acest eveniment major ar putea însemna începutul ieșirii din criză. Se estimează că datorită intrării Rusiei în WTO volumul comerțului mondial va crește cu 3,7 %- ceea ce este enorm! Primii care vor da buzna acolo vor fi bancherii. Apoi vor fi renegociate tarifele liniilor aeriene și alte transporturi. De aici până la semnarea unor convenții separate cu diferite țări care vor face posibilă circulația rușilor prin lume nu e decât un pas mic. Ș-apoi să vezi cum se vor amesteca femeile și bărbații ruși, purtând virilitatea sincerității în priviri, cu lumea asta veche și stătută în regulile democrației formale, în fumul existenței de plastic, cu viața conținută în device-uri și gadget-uri cu designul revizuit săptămânal…

Pe de altă parte, prin această acceptare în WTO  se mai îmblânzește tigrul disputei dintre America și China, care va fi nevoită să se ia la întrecere cu Rusia pe destul de multe ramuri ale producției, cum ar fi aceea a oțelului, ca să nu mai vorbim de diferitele „extracții” !

-Ce să spunem noi, românii despre asta?

Păi mi se pare că suntem un cap de pod aici, și probabilitatea ca România să aibă graniță comun cu Rusia- la Nistru!, nu mai e ceva chiar așa de speriat. Vizita de ieri a doamnei Merkel în Moldova și felul în care americanii țin cu dinții să-l mumifice pe Bățescu la președinție sunt, pentru mine cel puțin destul de grăitoare. Nu că cineva îl iubește pe microanaloguldictafon Bășescu* dar, după ce l-au antrenet 8 ani de zile, nu pot să-l piardă chiar acum

Schimbările politice din România sunt permise doar în măsura în care ele convin lumii. Lumea aceasta e una, în ea avem un comerț regulat, în ea avem veceuri regulate. Cine nu înțelege asta să meargă să-și facă colibă pe Muntele Sfânt, fără ifon, ipod, hamburger, cola sau budă cu apă curentă. Și să citească cărți tipărite, că le găsește la orice ghenă de gunoi, pe orice limbă.

-Arrg .

*vezi aici un extract din GIFiles:

http://wikileaks.org/gifiles/docs/1052371_re-g3-romania-moldova-moldova-may-reunite-with-romania-in.html

http://wikileaks.org/gifiles/docs/1280187_b3-romania-imb-president-basescu-says-that-romania-would.html