Hackeri În Creierul Nostru: Atenție La Tehnologii!

Articolul acesta se referă la cercetări privind creierul uman, un domeniu extrem de sensibil, de aceea simt nevoia să pretind cititorului percepția corectă a termenilor pe care îi voi folosi. Mai ales cuvântul „hacker”, care are sensuri foarte vagi pentru cei mai muți dintre noi. Așa că înainte de a începe să citești mai jos, informează-te AICI care-i treaba cu oamenii ăștia.

Se pare că am ajuns să trăim timpul în care creierul nostru poate fi pătruns- cracked din exterior și clonat de date- hacked de niște „experți”. De-a lungul timpului acești „experți” au avut denumiri diverse: șaman, călăuză, medecine man, inchizitor, doctor, psihanalist, torționar, securist, maiștiuiocum.. Fiecare urărea să „extragă” cumva date din creierul subiectului și să facă ceva, ce vroia el- istoria e plină de exemple, cu datele acestea.

În secolul XXI acești „experți” se numesc hackeri. Cei mai specializați în mânuirea sistemelor informatice, hiperspecializați în construirea de aplicații softwere pentru orice fel de cerere, sunt și ei oameni cu nevoi, le place să trăiască bine, drept care s-ar găsi destui printre ei capabili să lucreze pentru forțe malefice. Malefic ar fi acela care nu poate dormi noaptea de ne-grija celuilalt…

De curând, mai precis între 08-10 august, a avut loc la University of Washington  simpozionul USENIX Security ’12. OK, să mă simt mândru sau să-mi plâng de milă văzând printre organizatori nu mai puțin de 5 români plecați aiurea?..(Am visat că elitele au părăsit țara noastră și au rămas aici doar nefârtachii, iar eu eram printre ei.)

Printre alte subiecte foarte interesante, echipa formată din Ivan Martinovic, University of Oxford; Doug Davies, Mario Frank, and Daniele Perito, University of California, Berkeley; Tomas Ros, University of Geneva; Dawn Song, University of California, Berkeleyau venit cu o sinteză a cercetărilor lor „On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain-Computer Interfaces”, adică „despre posibilitatea extragerii datelor  folosind interfețe creier-computer”.

Întrun studiu pe 28 de subiecți, purtând dispozitive „creier-mașină” concepute de companii precum Neurosky și Emotiv oferite comercializării special pentru consumatorii de jocuri și în scopul exersării atenției, cercetătorii au fost capabili să extrag, prin intermediul semnalelor electrice ale creierului, informații despre casele subiecților, despre oameni pe care îi cunosc și chiar despre pin-ul credit-cardului !!

Interfața creier-computer sau BCIS este un aparat de regulă extrem de scump și este folosit în cadru medical dar în ultimii ani au apărut pe piața comercial o serie de device-uri ieftine. Pentru 200-300 $ poți achiziționa un BCI Emotiv sau Neurosky, poți participa la un scurt antrenament pentru ca apoi să poți începe un dialog creier-computer.

„Aceste dispozitive au acces la datele  EEG-ul (electroencefalografia, sau semnalul electric al creierului) tău primar, care conține anumite fenomene neurologice declanșate de activitățile subconștiente” spune Ivan Martinovic. „Deci întrebarea centrală pe care ne-am pus-o este dacă acest lucru constituie o amenințare la adresa confidențialității”..

Pentru a extrage aceste informații cercetătorii se folosesc de ceea ce este cunoscut ca „răspuns P300”, un model foarte specific undelor cerebrale, care apare atunci când subiectul recunoaște apariția a ceva ce este semnificativ, sau recunoaște ceva ce se potrivește sarcinii curente. Cercetătorii au proiectat de fapt un program care semnalează fiecare reacție intermitentă relativă la fețe umane, hărți, obiecte sau pini ai credit-cardului și face o notă de fiecare daă cînd creierul subiectului trece printr-un P300.

Această metodă de a clona datele personale a cuiva nu poate deveni eficient decât în momentul în care BCIS vor deveni ieftine și performante, pentru ca apoi să fie folosite pe scară largă. Dar ingineria socia-media va face asta posibil foarte rapid..atacatorii sunt extrem de inteligenți!

Ce credeți, vom avea în curând spamuri, viruși, malware scriți special pentru infestarea datelor conținute în creierele noastre? Ori asta se întmplă deja, cel puțin în țara asta de cobai care este România noastră?

 

On the Feasibility of Side-Channel Attacks with Brain-Computer Interfaces