Frica

 

Nu avem încotro: suntem aici. Puțini în fața evenimentelor, ne scalăm personalitatea în acord cu acestea.

Magnitudinea impactului cu realitatea și impactul deciziilor noastre asupra acesteia pot dezvolta variații sălbatice, în funcție de miză. Putem alege din meniul unui restaurant, putem decide dacă facem o excursie sau nu. Putem hotărî pe cine iubim, pe cine urâm.

Doar frica nu poate fi scalată. Frica nu funcționează astfel.

Frica care ne urlă în stomac când ni se termină ultimul leu și nu avem nici un loc de muncă este aceeași cu frica pe care o simțim când iese fum din motorul avionului cu care călătorim. Panica scurtă din creierul nostru atunci când pierdem controlul volanului la 230 km/oră este aceeași cu panica scurtă a condamnatului la moarte care aude zgomotul gloanțelor care se îndreaptă spre el..

O miză mai mare nu duce la o frică mai mare.

Totuși, de multe ori, printr-o alunecare stranie, sufletul nostru e păcălit de credința că mai multă frică ne pune în fața  fălcilor unei realități mult mai amenințătoare. Frica are gradații foarte puține și are un plafon coborât. Am evoluat pentru a putea suporta alternanța gradațiilor dar întâlnirea cu plafonul e foarte greu de suportat.

Frica nu are echivalent, în relație cu frica nu putem folosi eschiva, de aceea trebuie să învățăm să colaborăm cu ea. Frica ne inundă creierul cu reacții chimice, ne pune în stare de alertă, ne ajută să evaluăm realitatea și ne dă șansa să raționalizăm evenimentele.

Vom fi capabili să gândim corect abia după un pact cu frica. Vom ieși la luptă fără durere, vom vorbi relaxați despre rușinările noastre.

Nu e nevoie să ne păcălim pe noi înșine. Cu toții avem un vocabular al fricii limitat și ascuns sub preșul memoriei.

Dar chiar și așa, frica are tendința de a ne urla în pântecul leneș.