Fac ce-mi place/Ne place ce facem

După un fals comunism în care (aproape) toți românii  am făcut ce nu ne-a plăcut am plonjat cu toții în piscina fără apă a lui fac ce-mi place.

Un rost al vieții care s-a dovedit total destructiv și perdant pentru un popor care, probabil dintr-o prea mare bogăție a limbii, adoră bârfa, înjurăturile și codoșia generalizată. Cel mai mult îi place românului să stea pe spate și să anal-izeze spectacolul noilor actori politici, unii care au înțeles din prima zi a anului 1990 că unealta cea mai potrivită pentru manipularea acestuia este circul mediatic.

Atât de simplu, de ieftin! Nu întâmplător în Wikileaks, imensa arhivă a spionajului făcută publică de Julian Assange se găsesc atât de puține referiri la Romănia. O țară ținută în palme cu ajutorul media, ce să mai spionezi la ea. Trebuie doar niște scenariști (ce material igienic folosea Caligula?)

Poate ar fi momentul, acum, în groapa dintre generații, să schimbăm acest  fac ce-mi place păgubos. Adică fă ce-ți place cu jucăriile tale, în spațiul tău privat- desigur. Dar modelul nu mai poate funcționa, sub nici o formă, în spațiul public.

Să încetăm să fim spectatori- deși e atât de comod.

Să înlocuim fac ce-mi place cu ne place ce facem. Această schimbare a cuvintelor în sintagmă oferă alt sens vieții: pur și simplu fac ceva, fără a fi verificată cantitatea de plăcere, care astfel nu mai reprezintă acțiunea în sine cât un rezultat al acesteia. Poate să înceapă să-ți placă să fi în folosul comunității, să rezolvi problemele acesteia, să construiești conexiuni care sunt valorase și să prestezi o activitate care e neplăcută dar aduce beneficii atât de importante încât neplăcerea dispare făcând loc satisfacției.

Oamenii care duc lumea înainte sunt mereu  masochiști, ei caută satisfacția și nu plăcerea. Când toată lumea se împotrivește  ba chiar aruncă cu pietre, oamenii care duc lumea înainte nu viețuiesc pentru plăcere. Ei sunt îndrăgostiți doar de rezultatul a ceea ce fac.

Pe când cei care vor voi să pedaleze pe acest status quo- fac ce-mi place sunt pe moarte. Noua generație va fi aceea care va schimba fac ce-mi place cu ne place ce facem, subiect cu predicate. Nu există altă cale, sistemele digitale ne modifică felul în care acționăm și gândim, ne modifică weltanschauung-ul, aptitudinile cognitive și, în cele din urmă, ne modifică și creierul.

Așa că repede, e timpul, să vină CINEVA!

world-war-fashion-model-painting