Doi economisti din Spania critica legile anti-pirati

Doi profesori de economie, Pablo Fernandez și Michele Boldrin, se alătură numeroaselor voci critice la adresa proiectului de lege anti-piraterie, lege inițiată de guvernul spaniol, și care include posibilitatea opririi saiturilor de BitTorrent fără un ordin judecătoresc, asta după ce partajarea cu scopuri necomerciale fusese declarată de judecători ca fiind legală.

Cei doi profesori susțin într-un raport [pdf] – publicat de Fundația pentru Studii Economice Aplicate sau Fedea – că măsurile propuse sunt „inutile și ineficiente în apărarea artiștilor, fiind deja o formă desuetă de combatere a pirateriei”. Aceștia consideră că această legislație este în beneficiul caselor de discuri și a marilor muzicieni, dar „în detrimentul utilizatorilor și artiștilor pe cale de afirmare” adăugând că ar fi mult mai eficient dacă industria multimedia ar explora noi modalități de business în loc să țină cu toată forța de un model depășit. „Internetul a schimbat terenul de joc, iar acum există noi reguli ce permit o reducere substanțială a drepturilor de autor” a mai subliniat profesorul Pablo Vazquez, membru al Fedea, concluzie susținută și de Partidul Piraților.

Pentru un strop de ironie, și pentru a arăta cât de încetățenită este practica partajului de fișiere în Spania, trebuie să menționăm faptul că în timp ce Guvernul pregătește legea anti-piraterie, angajații din cadrul aparatului guvernamental descarcă de pe net fără stres, mai ales cei de la Apărare, Educație sau Cultură. Păcat că marile corporații preferă să privească pirații ca niște infractori, în loc să-i abordeze ca pe nișe posibili clienți (cum fac unii în industria gamingului).

Surse: TorrentFreak 1 & 2, El Pais, El Mundo

Vezi și:

Spania refuză legea celor 3 lovituri

Hacktivism spaniol și Manifestul Drepturilor Internautului