Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

Dl. Hasotti: Dar partide de bloc se pot infiinta? Dl. Zgonea: Da. Se pot infiinta si firme de bloc, si ong-uri.

Valeriu Zgonea, 24 februarie 2015; Comisia pentru cod electoral:

„Dispare obligativitatea depunerii unei liste de câteva zeci de mii de susținători în 18 județe. Poți să-ți faci un partid cu trei oameni. Dispar condițiile, dacă am intrat pe listă deja la parlamentare, este clar că nu mai avem obligativitatea de a depune o sumă de bani pentru a putea candida în circumscripția electorală. Toți suntem egali în fața legii, indiferent de candidatură trebuie să avem susținere în timpul campaniei electorale, 100 de oameni într-o comună, 500 de oameni minim într-un oraș și 1.000 de locuitori într-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem să semnăm pentru mai mulți candidați. Și, automat, Biroul electoral de circumscripție va verifica această listă”

 

Așa cum am anunțat acum trei săptămâni, mâine vom fi prezenți la Curtea Constituțională a României pentru a vorbi în fața judecătorilor despre caducitatea Legii Partidelor.

Deși „societatea civilă” prin nenumăratelor ONGuri, vedete media și grupuri facebookiste cunosc acest demers, nimeni nu s-a înghesuit să ne încurajeze.

Cu două excepții notabile:

„Asociația pentru Minți Pertinente AMPER” care a redactat un Amicus Curiae (vezi AICI) și, haha, țineți-vă bine, „Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale” (vezi AICI) (absolut haios faptul că Valeriu Zgonea s-a referit, în susținerea necesității schimbării Legii Partidelor, la Partidul Pirat din Suedia..)

Totuși..

Care ar putea să fie motivul pentru care restul „societății civile” a rămas mută? Habar nu am. Mie îmi sunt suficiente cele două susțineri, împreună suntem 3. Vom încerca să motivăm Curții Constituțională necesitatea modificării nu numai a Legii dar și a articolului nr. 40 din Constituție*, astfel încât nimeni să nu mai poată modifica, în funcție de interese de moment, care va fi varianta inclusivă a românilor în viața politică: direct, participativ, liber în instituțiile statului sau indirect, din spatele barierei, din păpușoi ascunși în biserici.

ochiul pirat

 

*art. 40:

(1) Cetăţenii se pot asocia liber (am propune așa: și necondiționat) în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.

(4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.”

 

 
Comments