De unde a pornit Bill Gates și de ce informația trebuie să fie liberă

Unul dintre actorii importați pe piața de software, Microsoft este creția unui mic grup de întreprinzători inteligenți, printre care și Bill Gates, pentru o vreme cel mai bogat om de pe planetă.

Astăzi Microsoft se luptă cu cei care îi piratează produsele, dar și cu cei care încearcă să pătrundă în calculatoarele cu sisteme de operare produse de acesta. În acest joc de-a șoarecele și pisica, cel păgubit este consumatorul care a dat banii pe licența unui produs imperfect, a pierdut date din cauza problemelor de securitate ale programelor și i se pretinde să plătească mai mult pentru soluții care să îi securizeze sistemul nesigur.

Dar hai să vedem cine este acest campion al sistemelor de operare, acest vajnic luptător împotriva hackerilor și înverșunat urmăritor al piraților.

Bill Gates, a cărui imagine este asociată, în mod intenționat cu cea a tinerilor inteligenți care într-un garaj din casa părintească au revoluționat lumea computerelor personale, este departe de a fi un copil sărac și deștept.

Inteligența nu i-o poate contesta nimeni, dar obiectivul meu este să aduc puțină lumină asupra mitului copilului din garaj.

Bill Gates, pe numele său complet William Henry Gates III s-a născut la Seatle, Washington,  SUA, la 28 octombrie 1955  și este fiul avocatului de succes William Henry Gates Sr. și al doamnei Mary Maxwell Gates,  profesor universitar și om de afaceri. Familia sa avea o lungă istorie și experiență în afaceri și politică, străbunicul său fiind membru al legislativului statului, bunicul fiind vicepresedintele unei bănci, mama sa find în consiliul director a două mari instituții financiare,iar tatăl un avocat apreciat și bogat.

Pornind de la acest istoric, drumul lui Bill în viață era aparent scris și ducea la o carieră juridică. El a urmat cerințele părinților, fiind înscris la o serie de școli private, bine dotate, în care a beneficiat de o educație deosebită. Inteligent fiind a știut să profite de condițiile care îi erau oferite și a avut rezultate foarte bune la învățătură. În condițiile în care alți copii de abia își puteau permite cărțile pentru școala de sta pe care o urmau, Bill a avut acces la sisteme de calcul și timp pentru folosirea unui computer de la General Electric, ceea ce i-a conferit un avans considerabil. Când accesul la acel computer s-a terminat și i-a fost oferit acces temporar la alt sistem, împreună cu prietenul său Paul Allen, au făcut exact ceea ce azi încearcă să împiedice alți tineri să facă. Au spart (hackuit) sistemul și au resetat contorul de timp astfel încât să poată beneficia de mai mult acces. Au fost prinși și „banați” temporar de la folosirea sistemului.

Isprăvile rebelului Bill, nu se opresc aici. Averea și statutul părinților, împreună cu performanțele sale școlare i-au asigurat acceptarea la prestigioasa universitate Harvard. După numai un an, a întrerupt studiile pentru a fonda Micro-Soft și a lucra la realizarea unor programe pentru calculator.

Soarta favorabilă a intervenit din nou n viața sa, atunci când se pare că mama sa prietenă cu cel care la acea dat era CEO al IBM, dar și cu vitorul CEO, le-a facilitat încheierea unui contract intre (acum) Microsoft și IBM. Fără a minimaliza meritul lui în crearea sistemului MS DOS, trebuie menționat că acest sistem a fost de fapt furat efectiv de la inventatorul său, Tim Patterson (ceea ce s-a soldat cu o acțiune în justiție). Încă o dată Bill a făcut exact ceea ce încearcă să îi împiedice azi pe alții să facă, a piratat un produs (în scopuri comerciale).

Ajutorul mamei lui, a condus la introducerea unei clauze în contractul cu IBM care, lucru nespecific acelor vremuri a permis Microsoft să păstreze drepturile asupra MS DOS și astfel să pună baza gigantului software de mai târziu.

Uitați deci că accesul la informație împreună cu folosirea și dezvoltarea invențiilor altora l-au dus pe Bill unde este acum. Cu toate acestea, înc din acele tipuri Bill era un adversar al hackingului și pirateriei (făcute de alții, pentru că ce făcea el i se părea în regulă). Astfel, în februarie 1976 Bill a publicat „Scrisoare către hobițti” în care ataca virulent nerespectarea drepturilor de autor, în special în ceea ce privea produsele companiei sale.

Iată deci cine este Bill Gates: un copil de oameni bogați, care a ales să spargă sistemele de calcul la care a avut acces, să copieze munca altora și să o folosească în scopuri comerciale, în timp ce susținea protejarea drepturilor sale de autor și care acum încearcă să împiedice alți tineri să aibă măcar o parte din oportunitățile care i s-au oferit lui.

Înainte să acuzați tineri că piratează software, că intra în sisteme de calcul, gândii-vă că informația ar putea fi liberă, gândiți-vă ca accesul la informație ne-ar putea ajuta pe toți individual și ca membri ai societății. Povestea copilului sărac care în garaj crează un imperiu este un mit.

Un copil deștept și informat are o șansă. Un copil deștept și neinformat se pierde și pierdem toți.