Cum va schimba Internetul fața lumii

„Dacă ai știi ce știu eu..ai vedea că aceasta este o Evidență…”

Așa sună chichița logică cu care cel care deține un post public își menține poziția, culoarea, dominația. Numit sau ales, demnitarul ajunge să hotărască pentru ceilalți, considerându-se mandatat să facă acest lucru.

Totuși, această justificare a lui poate suferi două provocări:

 

  1. Poți tu oare, demnitarule care ai ajuns să cunoști atâtea să ne înveți și pe noi, pentru ca să știm împreună?
  2. Când vom știi ceea ce tu știi deja, chiar vom observa Evidența, sau vom continua să te aprobăm, odată ce te-am ales sau numit, dintr-o comoditate a voinței, dint-o lene de a face sau așa, pentru că avem încredere în tine?

Ar putea spune altfel: „Dacă ai crede ce/cum cred eu, atunci vei observa cărarea spre Evidență…” ceea ce ar fi o afirmație total diferită întrucât a face pe cineva să-și împărtășească convingerile este infinit mai greu decât a spune pur și simplu ceea ce știi, lăsând la atitudinea fiecăruia felul în care dorește să asculte.

Credința simultană poate aduce consens ceea ce înseamnă, la scară largă, pace.

Cunoașterea simultană nu aduce pace, lucru probat de istorie. Dar cu siguranță cunoașterea simultană a mecanismului evenimentelor de către mase largi de populații poate aduce o nouă modalitate de a argumenta, un nou fel de a se certa.

Asta înseamnă că s-ar putea ajunge la lămurirea lucrurilor fără a se recurge neapărat la război.

Sesizarea Evidenței de către toți oamenii deodată, chiar în lipsa credinței unice, face inutilă revolta brutală. Încăpățânarea fundamentaliștilor musulmani de a pune voalul credinței pe capul noilor generații este ca și cum ar vrea să pună ochelari de cal unui zgârie-nori.

 

Pentru că odată ajuns în proximitatea ei, Evidența se dovedește a fi un loc fără întoarcere.

Să-l ascultăm pe Clay Shirky vorbind despre felul în care Internetul va schimba lumea: