Creative Commons pe înțelesul românului
Pentru creatorul independent ce dorește să permită utilizarea operei sale în diverse scopuri, mai mult sau mai puțin comerciale, dar care vrea să fie sigur că numele său rămâne atribuit operei, licențele Creative Commons pot reprezenta o soluție viabilă.
Într-o mare confuză de termeni, precum copyleft, GNU GPL, kopimi, acestea oferă o soluție rapidă și sigură de păstrare a drepturilor asupra operei, fără a limita în vre-un fel libertatea informației și culturii, sau actul de creație celor cărora le este adresată opera.
Avertizare: Următorul articol nu tratează problemele de natură legale ci doar dorește să ofere o îndrumare rapidă si ușor inteligibilă pentru înțelegerea acestor licențe.
Există 4 licențe elementare (anterior 6 – 2 au fost retrase):
- Atribuire (Attribution – by): orice operă derivată are obligația de a menționa numele original al autorului.
- Necomercial(NonCommercial – nc) – opera derivată nu poate fi folosită în scop comercial, decât prin înțelegeri ulterioare între autori.
- Fără opere derivate (NoDerivs – nd) opera poate fi copiată și redistribuită, dar nu modificată.
- Distribuire în condiții identice (ShareAlike – sa) – opera rezultată nu poate fi distribuită decât în condiții identice.
Prin combinarea acestora se poate obține un număr de 16 licențe, dintre care 5 nu sunt compatibile (spre exemplu ultimele 2 se exclud reciproc). În momentul de față, Atribuire este o clauză obligatorie, așadar rămân următoarele 6 licențe:
- Atribuire (by)
- Atribuire + Necomercial (by-nc)
- Atribuire + NoDerivs (by-nd)
- Atribuire + ShareAlike (by-sa)
- Atribuire + Necomercial + NoDerivs (by-nc-nd)
- Atribuire + Necomercial + ShareAlike (by-nc-sa)
De exemplu: un muzician postează o piesă cu licența 4: Atribuire + ShareAlike (by-sa). Orice artist e liber să-i remixeze opera, cu condiția ca aceasta să menționeze numele creatorului original și să fie la rândul său liberă spre remixare.
Licentele pot fi obținute foarte ușor, prin completarea unui formular pe site-ul oficial, disponibil în 43 de jurisdicții (inclusiv Romania). Acesta va genera codul și logoul ce poate fi alocat operei. În cazul în care codul este postat, acesta oferă un link spre o pagina cu explicarea licenței.