Cele 6 Principii ale Neutralității Internetului in America

Lupta pentru Neutralitatea Internetului a înregistrat o victorie săptămâna asta, prin anunțul făcut de către președintele Comisiei Federale de Comunicații (FCC), Julius Genachowski la Institutul Brookings, și anume acela că dorește să codifice și să extindă cele Patru Libertăți ale internetului.

Acestea sunt:
1. Libertatea de a accesa orice conținut legal pe internet
2. Libertatea de a accesa orice aplicație pe internet
3. Libertatea de a accesa orice serviciu pe internet
4. Libertatea de a conecta orice dispozitiv la internet, atâta timp cât nu dăunează rețelei

La acestea se vor mai adăuga:
5. Dreptul la acces nediscriminatoriu (operatorii de net să nu încetinească vreo aplicație sau vreun serviciu)
6. Dreptul de a fi informat despre modul în care operatorii repară o rețea congestionată

Ultima, oarecum ciudată, vine ca răspuns la un incident de mai demult, când Comcast a blocat traficul p2p, și abia după un an de negare, dar și presiune din partea FCC, a recunoscut că există această restricție.

Astfel, în noiembrie vor începe procedurile de codificare ale acestor 6 principii, și implicit și consultările și negocierile din cadrul FCC, dar și dintre Comisie și părțile implicate în acest subiect, îi anume, providerii  de internet, precum și membri ai societății civile, interesate de neutralitatea internetului.

Interesant este, că pe lîngă membri Democrați ai FCC, dintre care și președintele, și-au mai anunțat sprijinul pentru acest proiect de lege și alte nume importante. În primul rând este vorba Rick Boucher, președintele Comitetului pentru Comunicații, Tehnologie și Internet din cadrul Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, dar și a unor giganți din domeniul on-line, precum Google, Ebay, Skype, Facebook, Amazon, Sony Electronice, Digg, Flickr, LinkedIn sau Craigslist, ai căror președinți au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul inițiativei FCC.

De cealaltă parte a baricadei, în tabăra providerilor de internet, giganții AT&T și Verizon, s-au pronuțat împotriva acestei inițiative, la fel cum au făcut-o  anumiți senatori republicani,  printre care și John McCain, care a depus un proiect de lege menit să blocheze inițiativa FCC. AT&T a mers până-ntr-acolo încât a cerut angajaților, printr-un memoriu intern, să posteze de pe adresele personale de mail comentarii anti-net-neutrality pe saitul OpenInternet.gov, noua platformă de dialog pe această temă, creaă de guvernul american. Evident că memoriul a ajuns în presă probabil „scăpat” de un angajat care înțelege beneficiile nautralității netului. În orice caz, este îmbucurător să vezi că aceste principii sunt pe cale să devină lege, și suntem convinși că vor deveni, iar acesta este motivul pentru care tacticile marilor companii devin atâta de disperate.

Document: Discursul lui Genachowski la Institutul Brookings

Surse: Reuters, BBC, GamePolitics, Wired