Ce se mai întâmplă cu pirații polici?

 

Un articol scris de Amazon Polly  în Politico

Pirații politici europeni s-au împărțit în două flote în timp ce mișcarea anti-establishment încearcă să își păstreze relevanța la 15 ani de la începuturile sale anarhice. 

Un grup a adoptat unele structuri ale partidelor tradiționale, evitate de ceilalți – și acesta ar putea deveni în cele din urmă parte a unui guvern de coaliție al UE.

Celălalt grup s-a lipit de sensibilitatea anti-establishment, rămânând în cea mai mare parte slab organizat – și s-a plasat în exterior mulțumindu-se doar să privească.

Această divergență a păstrat mișcarea politică într-o fază de tranziție la aproape o generație după ce a ieșit pentru prima dată pe scenă, alimentată de o prudență crescândă față de politica de masă și promițând să aducă un etos tehnic în primul rând, radical transparent în politică.

În timp ce mișcarea largă a stagnat în multe țări europene, succesul inițial fiind scurt, și pe măsură ce partidele constituite s-au implicat în vâltoarea politică convențională – unele dintre aceste partide s-au dezvoltat au avut de câștigat. În prezent, există patru membri pirați în Parlamentul European, precum și pirați în legislativele naționale din Luxemburg, Islanda și Republica Cehă. Un pirat este chiar primar al orașului Praga.

În octombrie, Partidul Pirat Ceh ar putea obține în sfârșit suficiente voturi la alegerile generale pentru a intra în coaliția de guvernământ. Acest lucru ar face din ei primul partid pirat care face parte dintr-un guvern național din UE – o realizare majoră. Și i-ar pune într-o ligă rară cu alte partide europene New Age, cum ar fi mișcarea 5Stele din Italia, care s-a transformat în puterea politică prin promisiunile de a folosi tehnologia IT în luarea deciziilor guvernamentale.

„Bate un vânt nou”, a spus Ivan Bartoš, șeful piraților cehi, subliniind temele care i-au popularizat pe pirați pe o nișă mică, dar vocală de europeni: „Fără oligarhi sau mega-sponsori” și „Complet transparent”.

Cei din Exterior vin în Interior

Chiar dacă unele partide pirat au ajuns tot mai mult dispuse să semene – și să acționeze – cu partidele politice tradiționale, ele insistă să afirme că aduc o abordare diferită.

La început, pirații au atras atenția prin susținerea tehnologiei, fiind apreciați de oamenii interesați de aspecte precum legalizarea copiilor digitale gratuite de cărți și muzică. Unii membri au ajutat la crearea unui software care a oferit persoanelor obișnuite posibilitatea de a-și exprima direct părerea asupra politicilor pe care partidul pirat le-a promovat.

„Ce este cu adevărat special la mișcarea noastră este că înțelegem tehnologia, înțelegem cât de importante sunt drepturile digitale”, a declarat eurodeputatul pirat german Patrick Breyer. „Avem o abordare destul de radicală în ceea ce privește transparența.”

Totuși, pirații care au reușit să-și construiască un rol în politica națională și europeană spun că, pe lângă aceasta,  este nevoie să fii pragmatic și să lucrezi pe linii de partid.

„În vremuri grele, cooperarea va oferi întotdeauna rezultate mai bune decât concurența”, a spus Bartoš, liderul ceh.

Cu toate acestea, rivalii lor politici nu consideră neapărat că pirații sunt pragmatici, spunând că metodele lor fac dificilă abordarea problemelor politice sensibile.

Pirații au prezentat „ceva nou”, care „a fost sexy pe scena politică cehă”, a declarat europarlamentarul Tomáš Zdechovský, membru al partidului ceh KDU-ČSL. „Dar,” a adăugat el, „în multe privințe, sunt foarte naivi”.

Minuni instantanee?

În primii ani, mișcarea piraților a câștigat adepți din același motiv din care s-au poticni apoi – ura politica.

„Niciunul dintre noi nu a vrut să fie politicieni”, a spus Rick Falkvinge, care a fondat primul partid pirat din Europa în Suedia în 2006.

Inițial, a spus el, partidul s-a concentrat în mod limitat pe „drepturi de autor, brevete și dreptul la viața intimă”.

O mare parte din elanul timpuriu al partidului a venit din dezbaterea din jurul Pirate Bay, un serviciu ilegal de partajare a fișierelor pe care poliția suedeză l-a atacat la mijlocul anului 2006.

„Am fost atât de frustrați de faptul că politicienii nu înțelegeau ceva care era fundamental pentru viața noastră de zi cu zi, ca internetul”, a spus Falkvinge, care nu mai este direct implicat în partid.

Pirații suedezi au inspirat rapid alte partide pirat în Europa. Ei au obținut 7,1% din voturile populare din Suedia în timpul alegerilor pentru Parlamentul European din 2009, un salt major pentru un partid atât de tânăr care a aruncat la gunoi politica mainstream.

„Pur și simplu pentru că nu mi se permitea să copiez din cărți în timpul studiilor mele”, a spus Mattias Bjärnemalm, consilier politic pentru grupul verde al Parlamentului European, reamintind decizia sa de a se alătura partidului pirat suedez la scurt timp după înființarea sa.

În 2011, Partidul Pirat German a luat aproape 9% din voturi la alegerile locale din Berlin, intrând în parlamentul de stat.

Dar succesul electoral timpuriu din Germania a fost rapid anulat. Membrii din cadrul partidului spun că s-a produs o modificare în felul în care au fost văzuți de presă – de la o curiozitate politică plină de culoare la simpla descriere a „bârfelor”, „argumentelor” și „lucrurilor nefericite pe care oamenii le-au postat pe Twitter”, a spus Breyer, europarlamentar german.

„La început, Partidul Pirat German a fost promovat de mass-media”, a argumentat el. „Ulterior, s-a întâmplat reversul”.

Au existat apoi acuzații din afara partidului, cum că Pirații germani ar fi admis membri cu opinii de extremă dreapta. Separat, o crimă urmată de sinucidere din 2016 care a implicat un politician pirat a pus gaz pe foc.

Foștii politicieni pirat germani acuză diviziunile interne ale partidului și lipsa de organizare.

„Grupările partidului și-au ignorat chiar propriile decizii cu privire la modul de a conduce lucrurile”, a spus Martin Delius, un ex-pirat care este acum membru al partidului de stânga Die Linke.

Totuși, nu este neobișnuit ca o mișcare populară să câștige tracțiune rapidă pe măsură ce oamenii aderă la mesajul ei de insurgenți și apoi să se clatine pe măsură ce mișcarea crește rapid în mod neașteptat.

„A fost o traiectorie foarte obișnuită”, a spus Bjärnemalm, consilierul Parlamentului European care este membru al Piraților suedezi. „Au un prim succes și apoi implodează pentru că nu știu cum să facă față acelui succes. Și, de multe ori, membrii unifică mai mult ceea ce nu sunt decât ceea ce sunt de acord. ”

O a doua viață

În ciuda dezamăgirilor electorale din țări precum Suedia și Germania, partidul pirat a trăit și a funcționat bine în unele țări.

Partidele care au obținut în cele din urmă locuri în parlamentele naționale au crescut „treptat”, a spus Sven Clement, președintele partidului pirat din Luxemburg și membru în parlamentul țării.

„Putem fi dogmatici atunci când contează, dar suntem adesea dispuși să negociem cea mai bună și cea mai pragmatică soluție”, a spus el, subliniind că pirații din Luxemburg au votat atât cu guvernul, cât și cu opoziția, în funcție de problemă.

În Luxemburg, pirații au apărut ca una dintre puținele alternative dintr-un sistem politic care în mod tradițional s-a abătut foarte puțin de la statu quo.

Clement, unul dintre cei doi pirați din parlamentul luxemburghez, și-a dezvoltat reputația de vorbitor direct dispus să preia guvernul.

El a fost una dintre vocile rare care criticau Marele Ducat atunci când rolul de paradis fiscal al țării a ajuns în titlurile presei internaționale la începutul acestui an și a dus guvernul în instanță în încercarea de a-l face mai transparent. Tot el a adus acuzații împotriva celor care săreau coada la administrarea vaccinului covid și a forțat țara să se angajeze să construiască o aplicație covid în acord cu confidențialitatea.

Luxemburgilor le place ceea ce văd. Popularitatea lui Clement a crescut în pandemie, ratingurile sale de aprobare crescând la un moment dat mai mult decât la oricare alt politician.

Alte grupări pirat care s-au extins dincolo de problemele lor politice fondatoare – reforma drepturilor de autor și a brevetelor, drepturile digitale – s-au descurcat de asemenea bine.

Bartoš, piratul ceh, a declarat că etosul mișcării poate fi aplicat tuturor deciziilor guvernamentale. Sublinierea analizei datelor, de exemplu, va contribui la elaborarea „unei bune reforme agricole sau a reformei pensiilor, care este necesară”, a susținut Bartoš.

Există de asemenea o conștientizare în creștere, în țări precum Germania, a faptului că pirații au nevoie de o navă bine construită. Asta înseamnă cadre politice. Înseamnă asistenți parlamentari.

„Cred că ne confruntăm cu o profesionalizare din ce în ce mai mare”, a spus germanul Breyer, care, la fel ca ceilalți pirați din Parlamentul European, este membru al Greens/European Free Alliance group.

Mai există apoi alte țări din Europa cu partide pirat mai mici, la care persistă vibrația puternic anti-instituțională și abordarea organizațională difuză.

În Franța, de exemplu, rațiunea de a fi a partidului pirat este revizuirea întregului sistem.

„Emmanuel Macron este regele Franței”, a spus Florie Marie, purtător de cuvânt al Partidului Pirat Francez, care este și vicepreședinte al consiliului de administrație al Partidului Pirat European.

„Constituția franceză și Republica franceză – vreau să le schimb pe toate”, a spus ea.

Rezultatul este că s-au consolidat două tipuri de partide pirat, spune Clement, președintele Partidului Pirat din Luxemburg.

Există câteva partide „bine așezate” cu infrastructură politică în plină dezvoltare, spune Clement. Apoi, există „toate celelalte partide – și uneori este foarte dificil să găsim un punct comun sau consensul dintre aceste două abordări”, adăugă el.

Cu toate acestea, Clement subliniază că cele două grupuri pot lucra împreună.

„Părțile care au succes trebuie să facă mai mult pentru a ajuta părțile care au mai puțin succes”, spune el, prezicând că și partidele mai mici „se vor maturiza”.

O chestiune de impact

Dacă Partidul Pirat Ceh va deveni parte a coaliției de guvernământ după alegerile din octombrie, ar fi primul test real care ar demonstra că mișcarea își poate transforma filosofia în politici concrete la nivel național.

Criticii piraților au insistat multă vreme că puținii politicieni aleși ai mișcării sunt prost echipați pentru realitatea elaborării politicilor, în special cu privire la chestiuni care se ciocnesc în mod natural cu cererile de transparență completă.

„Naivitatea acestor tineri de tip IT – este cu adevărat foarte mare”, a spus europarlamentarul ceh Zdechovský, adăugând că „nu putem fi transparenți” în chestiuni precum serviciile de informații și armata.

„Dacă lucrurile sunt prea transparente, oferim dușmanilor noștri informații – în special despre structura critică a Republicii Cehe sau a Uniunii Europene”, a spus el.

Dar atât actualii cât și foștii membri ai partidelor pirat insistă în a afirma că valoarea mișcarii va putea fi evidențiată prin simpla intrare într-o coaliție de guvernământ.

„Aspectul transnațional a menținut mișcarea în viață”, a spus Bjärnemalm, reprezentant al piraților suedezi. „Nu contează dacă avem eșecuri naționale, suntem încă relevanți și ideile noastre sunt încă pe un drum însemnat.”