Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

Casele de discuri = adevaraţii piraţi

De ieri circula pe Internet vestea unui proces care într-o lume normală trebuie să aibă drept consecinţă o revizuire reală a legislaţiilor cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe. Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada, şi Universal Music Canada au fost daţi în judecată în octombrie 2008 de un grup de artişti, care pretind, pe bună dreptate, că inculpaţii au folosit fără drept melodiile lor pe CD-uri compilaţii.

Aceste CD-uri au fost comercializate ulterior, aducând profituri majore caselor de discuri.

Singura măsură luată de inculpaţi a fost să păstreze liste cu cei ale căror opere le-au folosit fără drept. Astfel s-a constat că practica vinderii de CD-uri fără acceptul autorilor a început în 1980 şi continuă şi azi, în condiţiile în care aceleaşi case de discuri cer acum pedepse grele şi deconectarea utilizatorilor care îndrăznesc să folosească melodii în scopuri necomerciale.

Oare utilizatorii ar trebui să se apuce de vândut mp3-uri ca să nu mai fie urmăriţi de casele de discuri? Oare acest tratament inegal va mai continua mult? (Eu cred că nu, şi ne ocupăm de asta.)

Procesul continuă iar inculpaţii au admis până acum că datorează peste 50 de milioane de dolari pentru melodiile vândute fără drept. Pretenţiile artiştilor se ridică însă la 6 miliarde de dolari, cu şanse mari de a câştiga. De altfel suma cerută a fost calculată după acelaşi sistem în care casele de discuri îşi stabilesc pretenţiile faţă de „piraţi”.

Ceea ce semeni, aia culegi?  Karma? What goes around comes around? …

Surse:

1. Michael Geist

2. The Star

3. Torrent Freak

 
Comments