Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

BUCUREŞTI, TESTUL PARTIDULUI SOCIALIST EUROPEAN

În urma referendumului privind destituirea Preşedintelui României, Curtea Constituţională a amânat cu şase săptămâni examinarea validităţii scrutinului…Ei bine, s-au exprimat: Referendumul este INVALID ! În consecință, în aceste zile nu prea se mai înțelege ca va urma ..Să vedem însă ce vor europenii:

Partidul Socialist European organizează la sfârşitul lunii septembrie la Bucureşti Congresul care urmează să desemneze noul său lider. Socialiştii din cele 27 de ţări ale UE au nevoie ca la Bucureşti să fie ordine.
La Bucureşti, rezultatele referendumului din 29 iulie 2012 privind destituirea Preşedintelui Republicii au fost suspendate din cauza abstenţionismului care a urmat apelului la boicot lansat de democraţi liberali şi de contestarea listelor electorale de către sociali democraţi şi liberali. Curtea Constituţională a cerut, la 1 august, un prim răgaz pentru examinarea diferitelor contestaţii şi a îndoielilor exprimate de Ministerul Internelor cu privire la fiabilitatea listelor electorale. A doua zi, aceasta a refuzat să se pronunţe înainte de verificarea completă a listelor electorale, amânându-şi decizia până la 12 septembrie. Pe 3 august, însă, Curtea Constituţională a hotărât în final să se pronunţe la 31 august 2012. Au revenit apoi și s-au întrunit în 23 August și au decis. Cum se explică aceste ezitări şi modificări ale calendarului?
La 28 şi 29 septembrie 2012, Partidul Socialist European (PSE) îşi organizează Congresul la Bucureşti. Aceste congrese sunt organizate la doi ani şi jumătate, o dată în anul alegerilor europene şi o dată la jumătatea mandatului. Congresul de la Bucureşti din septembrie urmăreşte să aleagă un nou lider şi să pregătească alegerile din 2014. Acest congres urmează, de asemenea, să adopte un proces prezentat de socialişti ca fiind mai democratic şi mai transparent pentru alegerea candidatului acestora la Preşedinţia Comisiei Europene în 2014. Socialiştii speră să îi poată succeda lui Barroso beneficiind de eşecul dreptelor europene de a scoate Europa din criză.

Este capital pentru socialiştii din toate ţările ca, la Bucureşti, congresul să fie un real succes.

Socialiştii europeni au nevoie să fie ordine la Bucureşti vorbind totodată de o „etică ireproşabilă”. Este capital şi ca Partidul Social Democrat din ţara-gazdă să nu piardă nici puterea, nici faţa în preajma congresului. Aveau nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale Române care să elimine orice îndoială cu privire la corectitudinea scrutinului, reuşind totodată să valideze destituirea Preşedintelui Republicii de centru dreapta, în contextul în care participarea la scrutin nu a fost suficientă.
PSE are, de asemenea, nevoie ca fostul prim-ministru, Adrian Năstase, condamnat la 18 iunie la doi ani cu executare pentru corupţie să nu facă valuri înainte de Congres. Din penitenciar, fostul premier comentează în continuare actualitatea politică pe blogul său. Pare indispensabil pentru socialiştii europeni ca Adrian Năstase să fie graţiat înainte de începutul Congresului de la Bucureşti. Preşedintele Republicii destituit, Traian Băsescu, cu siguranţă nu era dispus să îşi graţieze nemesis-ul pe care l-a înfrânt la alegerile prezidenţiale din 2004.
Totuşi, această destituire, această punere la îndoială a scrutinului şi această posibilă graţiere îi distrag pe socialişti de la criza gravă cu care se confruntă România. PSE este focalizat pe reuşita Congresului său, chiar dacă România se întoarce cu douăzeci de ani în urmă.

Este un adevărat test pentru PSE care se lansează într-o campanie pentru a cuceri Comisia Europeană şi a-şi asigura majoritatea în Parlamentul European: confruntaţi cu criza, socialiştii europeni preferă oare schimbarea listelor electorale sau schimbarea politicii economice?

 
Comments