BUCUREȘTI, TESTUL PARTIDULUI SOCIALIST EUROPEAN

În urma referendumului privind destituirea Președintelui României, Curtea Constituțională a amânat cu șase săptămâni examinarea validității scrutinului…Ei bine, s-au exprimat: Referendumul este INVALID ! În consecință, în aceste zile nu prea se mai înțelege ca va urma ..Să vedem însă ce vor europenii:

Partidul Socialist European organizează la sfârșitul lunii septembrie la București Congresul care urmează să desemneze noul său lider. Socialiștii din cele 27 de țări ale UE au nevoie ca la București să fie ordine.
La București, rezultatele referendumului din 29 iulie 2012 privind destituirea Președintelui Republicii au fost suspendate din cauza abstenționismului care a urmat apelului la boicot lansat de democrați liberali și de contestarea listelor electorale de către sociali democrați și liberali. Curtea Constituțională a cerut, la 1 august, un prim răgaz pentru examinarea diferitelor contestații și a îndoielilor exprimate de Ministerul Internelor cu privire la fiabilitatea listelor electorale. A doua zi, aceasta a refuzat să se pronunțe înainte de verificarea completă a listelor electorale, amânându-și decizia până la 12 septembrie. Pe 3 august, însă, Curtea Constituțională a hotărât în final să se pronunțe la 31 august 2012. Au revenit apoi și s-au întrunit în 23 August și au decis. Cum se explică aceste ezitări și modificări ale calendarului?
La 28 și 29 septembrie 2012, Partidul Socialist European (PSE) își organizează Congresul la București. Aceste congrese sunt organizate la doi ani și jumătate, o dată în anul alegerilor europene și o dată la jumătatea mandatului. Congresul de la București din septembrie urmărește să aleagă un nou lider și să pregătească alegerile din 2014. Acest congres urmează, de asemenea, să adopte un proces prezentat de socialițti ca fiind mai democratic și mai transparent pentru alegerea candidatului acestora la Președinția Comisiei Europene în 2014. Socialiștii speră să îi poată succeda lui Barroso beneficiind de eșecul dreptelor europene de a scoate Europa din criză. Este capital pentru socialiștii din toate țările ca, la București, congresul să fie un real succes.

Socialiștii europeni au nevoie să fie ordine la București vorbind totodată de o „etică ireproșabilă”. Este capital și ca Partidul Social Democrat din țara-gazdă să nu piardă nici puterea, nici fața în preajma congresului. Aveau nevoie de o decizie a Curții Constituționale Române care să elimine orice îndoială cu privire la corectitudinea scrutinului, reușind totodată să valideze destituirea Președintelui Republicii de centru dreapta, în contextul în care participarea la scrutin nu a fost suficientă.
PSE are, de asemenea, nevoie ca fostul prim-ministru, Adrian Năstase, condamnat la 18 iunie la doi ani cu executare pentru corupție să nu facă valuri înainte de Congres. Din penitenciar, fostul premier comentează în continuare actualitatea politică pe blogul său. Pare indispensabil pentru socialiștii europeni ca Adrian Năstase să fie grațiat înainte de începutul Congresului de la București. Președintele Republicii destituit, Traian Băsescu, cu siguranță nu era dispus să îți grațieze nemesis-ul pe care l-a înfrânt la alegerile prezidențiale din 2004.
Totuși, această destituire, această punere la îndoială a scrutinului și această posibilă grațiere îi distrag pe socialiști de la criza gravă cu care se confruntă România. PSE este focalizat pe reușita Congresului său, chiar dacă România se întoarce cu douăzeci de ani în urmă.

Este un adevărat test pentru PSE care se lansează într-o campanie pentru a cuceri Comisia Europeană și a-și asigura majoritatea în Parlamentul European: confruntați cu criza, socialiștii europeni preferă oare schimbarea listelor electorale sau schimbarea politicii economice?