Black Swan: Un eveniment extrem de dificil de prezis

05 septembrie 2021: O lebădă neagră a apărut în zbor și a aterizat apoi direct în centrul pieței Tiananmen, Beijing.

Ce este un Eveniment „Black Swan”?

Un eveniment Black Swan– expresie folosită în mod obișnuit în lumea finanţelor, este un caz sau un eveniment extrem de negativ, care este imposibil de prezis. Cu alte cuvinte, evenimentele Black Swan sunt neașteptate și necunoscute. Termenul a fost popularizat de fostul trader de pe Wall Street Nassim Nicholas Taleb, care a definit conceptul în cartea sa din 2001 Fooled by Randomness.

 

Atributele evenimentelor Black Swan

Taleb a prezentat cele trei atribute definitorii ale unui asemenea eveniment:

  1. Este total imprevizibil.
  2. Un eveniment Black Swan are ca rezultat severe și larg răspândite consecinţe.
  3. După apariția unui eveniment de Black Swan, oamenii vor raționaliza evenimentul ca ceva ce ar fi fost previzibil (prejudecată retrospectivă: o, am știut tot timpul!).

 

Exemplu de eveniment Black Swan

De exemplu, impunerea unui tarif pentru oțel și aluminiu de către președintele Statelor Unite poate fi considerat un eveniment Black Swan. Companiile care exportă oțel și aluminiu în Statele Unite, și anume cele situate în Canada, Mexic și Brazilia, nu se așteptau la un astfel de anunț al președintelui american.

 

Cum se înțelege evenimentul

Deși evenimentele Black Swan par să vină cu o conotație negativă, conceptul nu se aplică numai evenimentelor negative. Dacă evenimentul este pozitiv sau negativ depinde de perspectiva individului.

De exemplu, o zi dezastruoasă în bursa poate fi văzută ca un eveniment pozitiv pentru un investitor cu poziții scurte agresive dar un eveniment negativ pentru un investitor care a cumpărat masiv pe piață.

 

Exemple din viața reală

De-a lungul istoriei, au existat mai multe astfel de evenimente notabile:

 

1. Criza financiară asiatică din 1997

Criza financiară asiatică din 1997 a fost rezultatul unei serii de devalorizări valutare care s-au răspândit pe mai multe piețe asiatice, începând cu momentul în care Thailanda a renunțat să raporteze bahtul la dolarul american. A urmat o criză în care monedele asiatice au scăzut cu până la 38%, iar stocurile internaționale au scăzut cu aproape 60%.

 

2. Dezastrul “Dotcom”

Datorită creșterii rapide a utilizării internetului în anii 1980 și 1990, au fost lansate nenumărate companii de internet. Multe dintre aceste companii au eșuat după ceva timp. Altele, dintre cele care au avut succes, au fost puternic supraevaluate. Din 2000 până în 2002, mai multe companii de internet „de succes” s-au prăbușit, ducând la pierderi semnificative pentru investitori. „The Dotcom Crash” a șters aproape un trilion de dolari din valoarea acțiunilor. NASDAQ Composite a pierdut 78% din valoarea sa în acest accident.

 

3. Atacurile 9/11

Atacul asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York a determinat închiderea NYSE și NASDAQ în dimineața zilei de 11 septembrie 2001. Acțiunile au scăzut în prima săptămână de tranzacționare după 9/11 urmând o pierdere de 1,4 trilioane de dolari în valoarea bursieră.

 

4. Criza financiară globală din 2008

Criza financiară globală din 2008 i-a determinat pe Lehman Brothers să depună o cerere faliment – cea mai mare din istoria SUA. Peste 25.000 de angajați Lehman au rămas fără loc de muncă și peste 46 de miliarde de dolari din valoarea de piață a Lehman au fost șterse. În total, peste 10 trilioane de dolari au fost în cele din urmă șterse pe piețele globale de capital.

 

5. Brexit

În iunie 2016, rezultatul referendumului britanic de a părăsi Uniunea Europeană i-a luat prin surprindere pe mulți. Această decizie a Angliei a făcut ca lira sterlină să scadă brusc la un minim nemaivăzut în ultimii 31 de ani. Votul pentru Brexit a șters aproape 2 trilioane de dolari din valoarea piețelor globale.

 

6. Și acum „The Great Reset”, vedeta necontestată

Această lebădă a sosit dansând pe patine, un spectacol magnific. O patină se numește „Covid”, cealaltă patină se numește „Schimbări Climatice”. Deși se găsesc entuziaști care oferă înțelepciune bursieră, regizoriilor resetari nu le mai pasă de monede, piața este abandonată în laba urșilor. Planurile lor sunt mânate de tehnici șamanice, util mascate sub sloganul „Buid Back Better”, cu alte cuvinte, distrugem și refacem. Moneda va fi înlocuită cu Creditul Social- nu, nu așa ca în China.

(Lebăda Neagră din Tiananmen nu a mai vrut să plece, lăsându-se capturată. Operațiune în curs, voi reveni cu precizări).