Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

Agricultura si piratii

Ni se tot repetă ca România are un potenţial agricol extraordinar, ca am fost grânarul Europei şi ca dacă vrem putem hrani multe zeci de milioane de oameni. Desigur, atunci când ne uităm la realitate şi nu la postul tv cu acelasi nume, vedem câmpuri goale, câţiva mari producatori care au devenit adevarati baroni feudali în cele cateva zone care mai produc şi o grămada de români plecaţi să muncească în agricultura altor ţări.

Realitatea e că mitul României agricole este fals. Nici dacă am vrea nu am putea să ne transformam măcar în câţiva ani într-o ţară cu o producţie agricolă apropiată de visele care ni se servesc. De 21 de ani în România agricultura a fost, ca şi alte industrii, distrusă sistematic.

Cred ca deja vă întrebaţi ce legătură au piraţii cu agricultura. Ei bine, şi piraţii trebuie să mănânce şi au ajuns să se întrebe ce şi de unde să o facă. Din 2007 s-a iscat în mediul politic o dezbatere despre folosirea Organismelor Modificate Genetic (OMG) în agricultură. Dezbaterea e tardivă, pentru că din 1990 încoace, în agricultura românească se folosesc, fără ca publicul să fie informat , seminţe aduse din alte ţări, unele modificate genetic. Azi mâncăm OMG fără a fi informaţi şi ceea ce este mai grav, nici nu avem o adevarată alternativă. Nu subiectul pericolului pentru sănătatea umană sau lipsa unui astfel de pericol, ci cel al lipsei posibilităţii de a alege este adevarata problemă. Atât timp cât genetica este departe de a avea răspunsurile necesare, orice discuţie depre efectul OMG este doar teoretică şi va atrage partizani şi „specialişti” cu argumente pentru diverse teorii. Rămâne indiscutabil este faptul că de regulă OMG au producţii mai mari, ceea ce înseamnă profit mai mare pentru producător şi aşa se explică şi lobby-ul pentru astfel de produse, inclusiv dezvăluirile Wikileaks despre implicarea partizană a unui fost ministru al agriculturii.

Ceea ce azi vrem să spunem este că românii sunt lipsiţi de posibilitatea reală de a alege ceea ce să mănânce. Menţionarea pe ambalaj a existenţei OMG într-un produs ieftin nu înseamnă posibilitatea de a alege atât timp cât nu ne permitem să cumpărăm produsele mai scumpe, fără OMG.

Aşa cum problema educaţiei nu se poate rezolva mânie, nici problema alimentaţiei nu are o soluţie instant. Dar dacă nu se trasează o soluţie şi un drum de parcurs până la ea, vom continua să trăim sub spectrul foametei.

Ca piraţi, vedem soluţia pornind de la sprijinirea centrelor de cercetare şi producţie a seminţelor nemodificate genetic adaptate cerinţelor solului şi climei din România, care permit obţinerea de producţii bune. Un alt pas este sprijinirea reală a producătorilor mici şi mari, întâi prin informarea asupra soluţiilor tehnice moderne şi apoi prin sprijin în implementarea lor. O ultimă propunere este etichetarea corectă a produsului, astfel încât să ştim dacă un produs finit are în componenţă OMG şi dacă animalul din care provine carnea a fost hranit cu produse din OMG.

Efectele pe termen mediu ar fi creşterea producţiei agricole în general şi creşterea producţiei agricole fără OMG în special. O mai mare disponibilitate pe piaţă a produselor fără OMG ar duce şi la preţuri competitive, astfel încât alături de etichetarea corectă vom avea o posibilitate reală de a alege ceea ce dorim să mâncăm.

 
Comments