Vrei să fii PIRAT?? Completează Formularul și trimite-l prin poștă: Partidul Pirat Romania, str. Horea nr.4, 400174 Cluj Napoca
blog

ACTA nu a murit. O, CETA-re!

Ca în basmul lui Ch. Andersen, oglinda ACTA a căzut și s-a spart în bucăți. Acestea se numesc TTIP, CETA, TPP, TISA, etc. E momentul să deschidem ochii: ce înseamnă avalanșa aceasta de noi tratate și ce se urmărește cu atât de mult interes?

Motivul pentru care se incheie tratate comerciale este reducerea barierelor atat in privinta schimburilor comerciale cat si a investitiilor. In ceea ce priveste relatiile cu Statele Unite, Romania are deja incheiat un astfel de acord, la fel ca alte 6 state din Europa de Est. Celelalte state membre ale Uniunii Europene nu au acorduri atat de cuprinzatoare si de aceea a aparut initiativa de a incheia TTIP, dar in timp ce negocierile pentru acesta sunt in curs, un tratat similar cu Canada, CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), a fost finalizat.

Problema acestor tratate consta in deavantajele si avantajele pe care le pot crea. Este unanim recunoscut de Uniunea Europeana SUA si Canada ca barierele care stau in calea schimburilor si investiilor fac ca un procent de 2-4% din acestea sa nu se deruleze. Prin comparatie 96-98% din relatiile comerciale se deruleaza fara probleme. Deci, beneficiul ar fi minimal.

Dezavantajele insa sunt majore, iar acest fapt a inceput sa fie sesizat si invocat de unele state membre dar in special de cetatenii europeni.

Marul discordiei in CETA (ca și în TTIP dealtfel) este mecanismul Investor-State Dispute Settlement ISDS, un mecanism care permite investitorilor sa dea in judecata statele pentru potentiale profituri viitoare nerealizate.

Ca sa intelegem printr-un exemplu aplicabil imediat in Romania: daca Rosia Montana Gold Corporation nu isi va realiza proiectul de la Rosia Montana, iar CETA va fi aprobat de Uniunea Europeana si in special de statul roman, compania canadiana ar primi baza legala si mecanismul de a cere despagubiri statului.

Problemele nu se reduc insa la Rosia Montana. Orice investitor canadian ar putea face acelasi lucru, iar o astfel de posibilitate nu este doar teoretica. Ea s-a intamplat, in rolul pierzatorului fiind de data asta Canada. Canada are un astfel de acord cu Statele Unite iar compania farmaceutica Eli Lilly l-a folosit pentru a obtine despagubiri de la statul canadian ca urmare a respingerii patentului pentru un medicament. Un exemplu ingrijorator este si cazul companiei americane Lone Pine. Aceasta era detinatoarea unei concesiuni pe o suprafata de teren in provinicia Quebec, si dorea sa exploateze gaze de sist prin metoda fracurarii hidraulice. Autoritatile din Quebec au suspendat temporar toate operatiunile care implicau fracturarea hidraulica, pana la efectuarea de studii care sa determine impactul asupra mediului si populatiei. Lone Pine a folosit mecanismul ISDS dintr-un astfel de tratat pentru a da in judecata statul canadian si a cere sa i se compeneseze profitul pe care ar fi putut sa il realizeze. De altfel, datul in judeacta si obtinerea de despagubiri este un mod de a face afaceri foarte raspandit in mediul corporatiilor americane.

Stiind ca tratatele internationale la care Romania este parte au prioritate fata de legislatia nationala, vedem astfel cum se negociaza in secret portite legale pe care ulterior guvernantii le folosesc pentru a justifica proiecte paguboase pentru statul roman, cu consecinte dezastruoase pe termen lung pentru mediu si cetateni.

Si acesta a fost doar un exemplu dintre multele probleme pe care CETA (sau TTIP) le pot crea. O analiza in limba engleza a celor 1500+ de pagini de text al acordului este disponibila la www.policyalternatives.ca/publications/reports/making-sense-ceta .

Dar nu este totul pierdut, pentru ca CETA nu este inca in vigoare. Este nevoie de semnaturile statelor membre, ale Comisiei Europene si in special de aprobarea Parlamentului European si parlamentelor nationale.

Aflați în mijlocul disputelor PRO și CONTRAcetatenii ar trebui sa aiba un cuvant de spus astfel incat cei care voteaza in numele lor sa aleaga ceea ce este potrivit intereselor statelor nationale care alcatuiesc Uniunea Europeana!

0_a3b81_8a1fd18d_orig

 

 
Comments