12 martie – Ziua Internationala Anti-Cenzura On-line

Organizația Reporteri Fără Frontiere au declarat data de 12 martie “Ziua Internationala Anti-Cenzura On-line“, și cu această ocazie au fost organizate evenimente pentru a promova ideea unui internet liber și necenzurat. De asemenea, s-a pus accent pe faptul că, prin facilitrea liberului schimb de informații și idei, Internetul a devenit o forță a democrației, și drept urmare, din ce în ce mai multe guverne doresc să implementeze măsuri de control al spațiului virtual.

Cu ocazia acestei zile, Reporteri Fără Frontiere au publicat articolul “Web 2.0 versus Control 2.0” în care apare și lista “Inamicilor internetului în 2010“, statele cele mai nocive din punct de vedere al libertăților on-line, state precum China, Myanmar, Coreea de Nord, Turkmenistan, Cuba sau Vietnam. Articolul detaliază modul în care aceste țări cenzurează opiniile critice, filtrează conținutul on-line și arestează disidenți virtuali (doar anul acesta au fost încarcerați 120 de bloggeri), În contrast puternic cu unele țări (precum Finlanda), unde internetul este recunoscut ca un drept fundamental, ca să nu mai vorbin de libertatea de opinie, a presei sau dreptul la viață privată. Pe lângă lista țărilor represive, R.F.F. au mai identificat și un număr de țări ce prezintă tendințe similare, de limitare a internetului, printre care se află și țări democratice precum Australia și Coreea de Sud, semn că nici țările dezvoltate nu au scăpat de riscul cenzurii on-line. Aceste țări sunt clasate ca fiind “Sub supraveghere“.

Pe lângă toate acestea, cu ocazia aceleiași zile, Reporteri Fără Frontiere, în colaborare cu Google, au acordat Premiul Netizen*, creatorilor saitului iranian Change for Equality, sait care militeză pentru schimbarea legislației iraniene discriminatorii la adresa femeilor, și care a devenit un sprijin pentru activistele anti-regim ce se opun autorităților de la Teheran.

Merită menționat și faptul, că datorită impactului pe care l-au avut noile tehnologii virtuale în lupta pentru democrație, anul acesta Internetul a fost nominalizat, pe lângă alți 236 de candidați, pentru Premiul Nobel pentru Pace, nominalizare sprijinită de Shirin Ebadi – cea care a primit premiul ??n 2003 – precum și Nicholas Negroponte. Dat fiind impactul Revoluției Twitter din Moldova, precum și a amplelor mișcări post-electorale de stradă din Iran, organizate tot prin mediul on-line, este ușor de înțeles de ce unii doresc să acorde internetului Premiul Nobel, iar alții doresc să-l lege în lanțurile cenzurii, în spatele a cât mai multe filtre și cât mai multe sisteme de monitorizare.

Vicepreședintele Google, David Drummond, a remarcat, cu ocazia decernării Premiului Netizen faptul că ne aflăm la un moment critic în dezvoltarea internetului: “Cu toțiii avem de ales. Putem să permitem implementarea și proliferarea globală a politicilor represive, sau putem să facem față acestor provocări și să susținem dreptul fundamental la liberă exprimare”

*) Netizen – cetățean al internetului, netățean(?)

Vezi și:

Informații detaliate despre fiecare “inamic al Internetului” [click aici]

VIDEO: Jean-Francois Julliard, secretar-general al RFF despre ziua de 12 martie, Ziua Internationala Anti-Cenzura On-line [click aici]

VIDEO: Manifestul de sus/inere a Internetului pt Premiul Nobel pt Pace [click aici]

Surse: Reporteri Fără Frontiere, blogs.journalism.co.uk, GadgetRepublic, GoogleBlog