Steve Wozniak și Adevărul Simplu

Adevărul simplu este cel mai greu de crezut.

Internetul, atunci când a apărut, a fost ca o gură de aer proaspăt. Era atât de liber! Nimeni nu era proprietar pe Spațiul Internet! Nici o țară nu-l avea, nici o țară nu-l controla. Era mare cât lumea. Era de la om la om. Era ca și când noi, nesemnificativii oameni ai lumii, dețineam dintr-o dată această incredibilă resursă pe care nu trebuia să mergem la unii care să ne-o vândă și la alții care să ne-o livreze.

Steve Wozniak, azi în vârstă de 61 de ani, simte nevoia să vorbească, după ce o lungă perioadă de timp a fumat liniștit dintr-o pipă a răbdării excesive.

„Mă tem că Interaciunii Sociale îi va fi pusă piedică” spune el. Exemplul perfect este ceea ce i se întâmplă în prezent lui Kim Dotcom și defunctului său Megaupload: „Acest site funcționa ca un fel de Oficiu Poștal. Când aveam de trimis un email mai mare, apelam la Megaupload, o făceam foarte des…Pentru că acest Oficiu Poștal era folosit și de cei care trimiteau materiale ilegale, Dotcom a devenit o țintă pentru unele entități guvernamentale care au încercat să facă din el un exemplu în cruciada lor împotriva pirateriei…De ce ai închide Oficiul Poștal crezând că în felul acesta rezolvi problema?”

Alături de Vinton CerfJohn Perry Barlow și de câțiva mai tineri avocați ai Internetului, susținuți de mulțimea utilizatorilor, Steve Wozniak se alătură și el războiului pentru păstrarea neutralităii Internetului, dus între forțe cu puteri total inegale, cu arme total incompatibile.

Dar oare cine are de partea sa Viitorul?

 

Steve Wozniak, interviu la RT, 11 august 2012.