Steaguri, Mascote și Erori Logice

Mai sunt câteva zile pînă când instalația electrică a României va fi preluatâ de un nou electrician. Mă amuz ascultând lamentarea fonografică a lui Jean Moscopol:

Lăsând gluma în așteptare, conștient de puterea noastră de a edita corect  cotidianul (politici performante/politici relevante*), nu pot trece pe lângă evenimentul alegerii noului președinte al României făcându-mă că nu observ ce se întâmplă, cum se întâmplă și oare de ce se întâmpă?.

Cu încredere în forța propriei gândiri am făcut câteva adnotări prosecco, exhaustiv și no-reply:

  • Mascote și Stindarde.
    Atât VVPonta cât și KWIohannis sunt mascotele** concursului. Alături de stindardele de partid alcătuiesc bagajul de simboluri tribale ale comunității. Stindardul este semnul care indică, asemeni unui far pe un țărm stâncos, oaza de calm și odihnă, supravegheat și întreținut de către o mascotă, în persoana unei ființe umane aleasă și desemnată pentru această onoare.
  • A treia Forță?.
    Cele două echipe candidate se întrec pe o pistă cu trei culoare. Echipele aleargă conform unui grafic afișat pe al treilea culoar. Căștigâtoarea va avea rezultatele ajustate în cazul în care, hazardat, cea care pierde nu se va conforma graficului.
  • Erorile Logice.
    Mascotele sunt purtătoarele de cuvânt ale echipelor. Limbajul ambelor mascote abundă de erori logice***. Cel mai frecvent sunt folosite argumentele prin limbaj poetic de tipul:
    -Daca vin ei e posibil sa spuna ca trebuie sa taie pensiile, pentru ca le-au mai taiat o data. Noi, dimpotriva, le indexam cu 5%â
    Sau Non Sequitur:
    -România se pare că nu dispune de gaze de șist și s-a bătut, astfel, pe ceva ce nu are.
    Sau Red Herring:
    -Doresc o confruntare pe temele majore dar el vrea la televiziuni iar eu vreau la alte locații..lăsăm echipele de campanie să lămurească acest aspect
    Sau falsa dihotomie:
    -Conjunctura pentru aderare a fost creată de PSD, câștigarea alegerilor ar însemna o revenire la normalitate.
    Sau argumentul Ad Misericordiam:
    -Venirea la putere a PSD va distruge speranța într-o democrație..
    Sau eschiva echivocă:
    -Susțin regionalizarea României, dar nu pe criterii etnice, așa cum propune UDMR, ți fără birocrație, cum era descentralizarea PSD.
    etc.

Stindardul și mascota sunt doar simboluri iar simbolurile nu fac nimic, sunt acțiuni fără conținut. Pe când oamenii fac. Noi facem.
Iar când stindardul a fost așezat într-o mlaștină ne punem pe treabă și asanam locul. Iar când mascota se poartă urât și ne dezamăgește, ne substituim rolului pe care i l-am acordat și ne construim apărarea refăcându-i designul..

 

*Politici relevante versus politici performante:

  • O sculă devine bună în mâna unui om bun. Chiar dacă are specificații de mare performanță un aparat fotografic produce fotografii relevante doar mânuit de o persoană care dorește să releveze.
  • Performanța e non- conținut, relevanța e conținut intrinsec.

**Mascote și Stindarde:

  • Klaus Iohannis – Alianta Crestin Liberala. Presedintele PNL și primar al Sibiului din anul 2000, el este candidatul Aliantei Crestin Liberale, din care face parte si PDL, care a fuzionat cu Forta Civica. Este presedinte al PNL de la sfarsitul lunii iunie, intrand in partid in luna februarie 2013. In anul 2009 a fost propus de liberali pentru functia de premier. Are 55 de ani.
  • Victor Ponta – Alianta Electorala PSD-UNPR-PC. Prim-ministrul României și presedinte PSD, este in fruntea Guvernului de aproape doi ani si jumatate, fiind totodata deputat din anul 2004. A fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul in mandatul de premier al lui Emil Boc si a fost ales in fruntea PSD in luna februarie 2010, dupa esecul lui Mircea Geoana la prezidentialele din 2009. A fost desemnat candidat al PSD in ultimele luni, dupa ce mult timp partidul l-a sustinut pentru aceasta functie pe fostul presedinte PNL Crin Antonescu, pana la ruperea USL, in luna februarie. Are 42 de ani.

***Infografic Erori Logice:

erori_logice