Piratii si software-ul pentru stat

Unul dintre principiile pentru care Partidul Piraților din România militează este transparenta. O aplicație a acestui principiu este și transparenta cheltuielilor publice pentru achiziționarea de software. O simpla căutare pe Internet va releva câteva cifre amețitoare: 58 de milioane euro rest de plată firmei Microsoft pentru licențele utilizate de stat în perioada 2004-2009, 100 de milioane de euro pentru programele care vor fi utilizate în perioada 2009-2012, 300 de milioane euro firmei romnești Siveco pentru hardware și licențe tot de la Microsoft. La acestea mai adăugăm niște mizilicuri  la ordinul sutelor de mii de euro, încasate de furnizorii unor programe legislative de prin Piatra Neamț sau cunoscuții Oracle și Indaco. Total, cam 500 milioane euro.

Ce spun politicienii actuali: “Atat timp cat din 15.000 de instituții 14.900 lucrează cu același sistem, nu l vom putea elimina pană nu venim cu ceva în loc. Depinde și de costurile pe care le presupune o asemenea situație. (…) Noi sper ca nu vom lua o decizie de a strica ceva ce merge n momentul în care luam o decizie. Trebuie să asiguram o continuitate”, spunea ministrul comunicațiilor Gabriel Sandu.

Ce spune Partidul Piraților: actualii politicieni se vaită ca e criză și nu sunt bani n bugetul statului, iau credite externeși ne îndatorează pentru mai multe generații, dar n același timp găsesc o jumătate de miliard de euro pe care să o o irosească pe licențe. Erau prea mari contractele ca să le ascundă de public dar ceea ce rezultă din ele este o realiate crudă: actualii politicieni aruncă miliarde de euro pe software, deși există programe echivalente care fac exact același lucru gratuit.

Voi da un singur exemplu: suita Microsoft Office. Nu este o aplicație critică, exista o grămadă de suite free care fac exact aceeași lucru, cu atât mai mult cu în realitate funcționarii publici folosesc în cea mai mare parte doar procesorul de texte și cel tabelar (Word și Excel). Alternativele free la MS Office conțin procesoare de text și calcul tabelar care fac exact același lucru ca cele ale MS. și atunci de ce sa dăm banii pe ceva ce putem avea gratuit?

Răspunsul e simplu: din cauza intereselor politicienilor. Au nevoie de bani pentru campanii.

Soluția: Partidul Piraților cere înlocuirea imediată a tuturor suitelor software noncritice din administrația publică cu suite echivalente gratuite. Partidul Piraților cere efectuarea unei analize și publicarea unui calendar de acțiune pentru scdeărea spre zero a costurilor cu licențele și acordarea de șanse egale tuturor sistemelor de operare și altor programe folosite în ție.