ONU priveste situatia copyrightului cu luciditate

Francis Gurry, directorul-general al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (WIPO) – una din cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite – a declarat, la al 5-lea Forum Internațional al Creativității și Invențiilor, desfășurat în India, că pedepsele severe pentru încălcarea drepturilor de autor sunt niște măsuri contraproductive.

Acesta a spus că deși încălcarea drepturilor de autor este o problemă serioasă, soluția nu este nicidecum amendarea excesivă sau încarcerarea adolescenților – citând, printre altele, cazul unui adolescent american obligat să plătească 675.000 de dolari pentru partajarea ilegală a 30 de melodii. Gurry a mai declarat că, o dată cu îmbunătățirea serviciilor de internet, cu creșterea lățimii de bandă, problema, centrată mai ales pe muzică, va trece și la domeniul filmelor. Potrivit acestuia, sistemul actual de copyright este sub niște presiuni puternice, datorită tranziției din cadrul real în cel virtual, și, deși nu există încă o soluție clară, există diverse propuneri, inclusiv o “taxă unică pe internet”.

Se vede astfel clar că mesajul Partidului Piraților de reformare a legislației copyrightului este extrem de actual, și reluat în mod independent de voci importante ce activează în domeniul drepturilor de autor. De asemenea, renunțarea la practicile exagerate, ce implică amenzi exagerate, deconectare de la internet sau sentințe cu închisoare, precum și sprijinirea unor măsuri ce stimulează adaptarea actorilor implicați la noul mediu digital este modalitatea cea mai constructivă de abordare a subiectului

Sursă: Reuters