cine sunt EU?

 

O problemă de identitate pentru „European Union”: este ea ceea ce pretinde că este sau doar mănâncă nuci. Asistăm la un meci al puterilor în care Europa nu are o poziție prea confortabilă, oarecum înțepenită între pe de o parte toate corporațiile lumii și umbrela lor, Statele Unite, iar pe de cealaltă parte atât de fragilul super erou Edward Snowden.

Astăzi la Parlamentul European se dezbate Raportul cu privire la Regulamentul Pentru Protecția Datelor iar mâine se va vota acest Regulament în plen.

În toamna anului 2012 am lansat împreună cu Amelia Andersdotter și o echipă de pirați suedezi un sit prin care urmăream să atragem atenția tuturor cu privire la teribila dezbatere care are loc pe marginea noului Regulament Pentru Protecția Datelor. Situl se găsește AICI și are în paginile lui cam tot ce trebuie pentru ca până și un „nerd” să înțeleagă cât de importantă este Protecția Datelor pentru viața omului, zi de zi, noapte de noapte, moment cu moment. Este vorba pur și simplu despre arta manipulării și uneltele ei. Am fost folosiți în toate formele: ca sclavi, supuși, iobagi, credincioși, muncitori, ceapiști, la mâna legii, la mâna puterii, la voința dictatorilor, la cheremul băncilor, cu îndoctrinări, cu naționalisme, cu ciori verzi pe pereți.

Acum vor să confiște Internetul și să-l folosească pentru a ne folosi. Dacă datorită Internetului am reușit să ne conectăm, apar de neunde niște excremente ale existenței născute în chinurile Răului, cu unica satisfacție să profite și să manipuleze această conectare. Pentru ce ar dori un om sau un grup de oameni să monopolizeze toată informația existentă în lumea aceasta? Pentru a face din ea ceva mai bun? Aiurea- au avut această ocazie de nenumărate ori. Și îi vedem în fiecare zi în acțiune și acțiunea lor este penibilă?.

Așa că nu trebuie lăsați să monopolizeze informațiile. Partidul Pirat susține libertatea informațiilor, deschiderea arhivelor și circulația fără îngrădiri a cunoașterii. Suntem ferm convinși că în aceste condiții creativitatea va exploda și doar acest tip de explozie va face din lumea noastră un loc mai bun.

Edward Snowden nu a suportat minciuna și a tras cortina. A cerut azil politic Europei dar Europa se codește, are o oarecare jenă să nu supere „aliatul” de peste ocean. Pe de altă parte Europa se auto-erijează în promotorul exclusiv al unei Noi Democrații, la care muncește cu osârdie, impunând Directive și legiferând Regulamente.

Dar Europa va trebui să răspundă. După dezbaterile de azi va urma, mâine,  votul în plenul Parlamentului pe Regulamentul Privind Protecția Datelor. Cu această ocazie se va vota și cererea lui Edward Snowden. Merită să fim atenți la acest vot care se anunță cel puțin la fel de palpitant ca votul ocazionat de adoptarea ACTA. Dacă atunci o parte din europarlamentari purtau măști Anonymous oare ce fel de măști vor purta acum?

Edward Snowden este îndreptățit să fie apărat de Europa. Chiar astăzi, în această după-amiază, se dezbate cerea lui în Comisia LIBE, pe fondul discutării Raportului referitor la programul de supraveghere al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, la organismele de supraveghere din diferite state membre și la impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE și asupra cooperării transatlantice în materie de justiție și de afaceri interne

E o probă de foc care va spune multe despre aleșii noștri europeni. Votul va fi la vedere, filmat și pus pe situl oficial al Parlamentului European.

Doamne, dă-le mintea.

341272_Edward Snowden