Bumerangul Hadopi – pirateria este “sportul” tinerilor francezi

Motto: “Il est interdit d’interdire” (“Este interzis să interzici”) – slogan, mai ’68

Franța, se pare, suferă de o doză dulce de ironie, dat fiind faptul că rata pirateriei în țară este aproape dublă față de alte țări din UE (49% fa??ă de 26% în Marea Britanie sau 27% în Germania), în timp ce nu demult a fost adoptată una din cele mai restrictive legi anti-piraterie din lume: celebra lege Hadopi (revizuită și numită oficial Legea Creației și Internetului).

Deși legea intră în vigoare abia în aprilie, se pare că tineretul francez percepe deja partajarea ca un fenomen taboo, ce devine atractiv tocmai pentru că este supus unei prohibiții. Astfel, tinerii francezi au transformat pirateria într-un “sport național” și se întrec într-un joc de-a “cine sparge cel mai repede programul cel mai complicat”, potrivit ZeroPaid.

Dat fiind faptul că există numeroase modalități de a ocoli filtrele anti-piraterie, și “nu trebuie să fii un geniu” să piratezi programe, după cum declară un student francez, guvernul de la Paris se va trezi că tot efortul său de a stopa pirateria va fi fost în van. Mai ales că datele arată, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Rennes, că de cînd a fost introdusă legea Hadopi, pirații au trecut pur și simplu de la sisteme peer-2-peer la servicii de tip cyberlocker (Rapidshare sau Megaupload) – servicii ce nu intră sub incidența legii -, dar pirateria n-a scăzut, ci dimpotrivă…

Surse: Zeropaid, Numerama via TorrentFreak